externe

Ploile catastrofale din sudul Braziliei au provocat aproape 40 de morti – alte aproximativ 70 de persoane sunt date disparute

Ploile torentiale care afecteaza cel mai sudic stat brazilian Rio Grande do Sul au ucis 39 de persoane, au anuntat vineri autoritatile locale, iar bilantul se asteapta sa creasca, intrucat zeci de persoane nu au fost inca gasite.

Autoritatea de aparare civila din Rio Grande do Sul a declarat ca 68 de persoane sunt inca disparute si cel putin 24.000 au fost stramutate, in timp ce furtunile au afectat mai mult de jumatate din cele 497 de orase din acest stat, care se invecineaza cu Uruguay si Argentina.

„Aceste cifre se pot schimba in continuare in mod material in urmatoarele zile, pe masura ce vom avea acces la mai multe regiuni”, a declarat guvernatorul Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, citat de Reuters.

In mai multe orase, strazile s-au transformat practic in rauri, cu drumuri si poduri distruse. Furtuna a provocat, de asemenea, alunecari de teren si prabusirea partiala a structurii unui baraj la o mica centrala hidroelectrica.

Un al doilea baraj din orasul Bento Goncalves risca, de asemenea, sa se prabuseasca, au declarat autoritatile, ordonand evacuarea persoanelor care locuiesc in apropiere.

In Porto Alegre, capitala statului Rio Grande do Sul, raul Guaiba a iesit din matca, iar strazile inundate au blocat accesul in cartierele centrale istorice ale orasului.

Statul se afla la un punct de intalnire geografic intre atmosfera tropicala si cea polara, ceea ce a creat un model meteorologic cu perioade de ploi intense si altele de seceta.

Oamenii de stiinta considera ca acest tipar s-a intensificat din cauza schimbarilor climatice. Ploile abundente au lovit deja Rio Grande do Sul in septembrie anul trecut, cand un ciclon extratropical a provocat inundatii care au ucis peste 50 de persoane. Acest lucru a venit dupa mai bine de doi ani de seceta persistenta din cauza fenomenului La Nina, cu doar ploi rare.

Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva s-a deplasat joi in acest stat pentru a vizita localitatile afectate si a discuta cu guvernatorul despre eforturile de salvare. Intors la Brasilia, Lula a promis vineri ca guvernul sau va sprijini eforturile locale de salvare si reconstructie.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Strigator la cer: Eurovision a amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri prin care solicita eliberarea luptatorilor de la Azovstal luati prizonieri de rusi

Organizatorii concursului Eurovision au amendat delegatia ucraineana pentru ca a purtat tricouri imprimate cu logo-ul…

25 de minute ago

O familie unita: un sibian candideaza la Consiliul Local impreuna cu fratele, mama si bunica lui

Ioan Stefan Zara, candidatul la functia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist…

55 de minute ago

Si Piedone are o „matusa Tamara”: primarul isi ascunde cele sapte vile de lux din Bragadiru pe numele unei batrane de 87 de ani, cu pensia de 2.000 de lei – VIDEO

O investigatie jurnalistica a scos la iveala o veritabila caracatita imobiliara aflata in spatele actualului…

O oră ago

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a prezentat primul sau portret oficial de la incoronare

Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, a prezentat oficial primul sau portret finalizat de la…

2 ore ago

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

2 ore ago