„Plumb a fost foarte slaba in cursul audierii”. Agentiile de presa straine scriu despre scandalosul caz Rovana Plumb

politica

Blocarea nominalizarii candidatilor ungar si roman in viitoarea Comisie Europeana (CE), din cauza unor presupuse conflicte de interese, ar putea fragiliza si alti pretendenti, precum franceza Sylvie Goulard, comenteaza AFP, citata de news.ro.

Social-democrata romanca Rovana Plumb si popularul ungarul Laszlo Trocsanyi (PPE dreapta) au fost audiati de Comisia ”Afacerilor Juridice” a PE, insarcinata, potrivit procedurii nominalizarii noilor comisari, sa le studieze declaratia de interese.

Or la finalul acestei audieri cu usile inchise, eurodeputatii au refuzat sa le dea unda verde.

Iar ei urmau sa trimita doua e-mailuri presedintei viitoarei CE, Ursula von der Leyen, pentru a-si exprima ”ingrijorarea” in domeniul conflictelor de interese.

Aceasta decizie poate sa mearga pana la a pune in discutie nominalizarea celor doi candidati in echipa lui von der Leyen, care urmeaza sa intre in functie la 1 noiembrie.

Conducatoarea germana urma sa se intalneasca cu presedintele Parlamentului David Sassoli joi seara, pentru a face un bilant cu privire la situatie.

”Nimeni nu este capabil sa prezica ceea ce se va intampla in acest stadiu”, a rezumat Manon Aubry, o deputata din cadrul Stangi Unitare Europene (GUE), membra a Comisiei Afacerilor Juridice.

”Pentru moment, asta inseamna ca procedura este suspendata, dar asta nu inseamna neaparat ca un nou candidat trebuie sa fie propus in mod obligatoriu”, a precizat Andreeva, o purtatoare de cuvant a actualei Comisii.

Concret, cei doi candidati nu pot, pentru moment, sa treaca la etapa urmatoare a procedurii de nominalizare, adica la audiere – prevazuta saptamana viitoare – in comisia parlamentara a portofoliului lor.

Ei sunt singurii care se afla in acest caz, pentru ca ceilalti candidati au primit unda verde a eurodeputatilor.

Punerea in discutie a acestor doi candidati, o reprezentanta a S&D si unul al PPE, ar putea determina cele doua partide sa atace, ca masura de retorsiune, un comisar afiliat liberalilor din Renew Europe, al treilea mare grup politic in UE.

Intre ei se afla belgianul Didier Reynders, vizat in tara sa de o ancheta cu privire la acuzatii de coruptie.

Insa franceza Sylvie Goulard pare si mai fragila, pentru ca este vizata de doua anchete – una in Franta, cealalta la Oficiul european de lupta impotriva fraidei (OLAF) – intr-un caz de angajari fictive de asistenti de eurodeputati Modem, care a obligat-o sa demisioneze din Guvern in 2017.

Ea a acceptat deja sa ramburseze 45.000 de euro PE cu privire la unul dintre asistenti.

Intrebari se ridica de asemenea in jurul unui post generos remunerat pentru un think tank american, timp de doi ani si jumatate, pe cand era eurodeputata.

”Asta o pune intr-o pozitie fragila, pentru ca ea poate fi asociata unui pachet mai larg”, aprecia la jumatatea lui septembrie eurodeputatul francez Pascal Canfin (Renew), care-si exprima temerea cu privire la faptul ca ar putea deraia pactul de neagresiune dintre cele trei mari partide europene.

Plumb, care candideaza la portofoliul Transporturilor, se afla in vizorul PE din cauza a doua imprumuri litigioase.

”Ea a fost foarte slaba” in cursul audierii sale, a declarat o sursa prezenta in sala.

”Eu respect legea, Eu sunt de asemenea cat mai transparenta, pentru ca nu am nimic de ascuns”, a declarat ea la finalul audierii, fara sa cunoasca decizia eurodeputatilor.

”Avem zece variante posibile” pentru a o inlocui pe Plumb, a comentat presedintele Camerei romane a Deputatilor Marcel Ciolacu (PSD).

Trocsanyi, care vizeaza portofoliul Extinderii, a fost intrebat despre legaturile sale cu cabinetul de avocatura pe care l-a infiintat in 1991, inainte sa devina ministru al justitiei al lui Viktor Orban.

”Eu nu am primit nicio remuneratie din partea cabinetului de avocatura” din 2007, a declarat el, citat intr-un comunicat.

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar a declarat ca Trocsanyi plateste faptul ca a fost ministru ”atunci cand Ungaria a inchis frontierele migrantilor”.

Jozsef Szajer, un eurodeputat ungar din cadrul Fidez, partidul suveranistului Orban, a catalogat aceasta decizie drept o ”vanatoare de vrajitoare politica”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: