Plumb este istorie. Sefa Comisiei Europene ii cere premierul Dancila „inlocuirea rapida” a Rovanei Plumb

politica

Presedinta desemnata a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut luni inlocuirea rapida a candidatilor Romaniei si Ungariei, dupa ce nominalizatii celor doua tari pentru postul de comisar european au fost respinsi de Comisia Afaceri juridice (JURI) a PE din cauza unor conflicte de interese, relateaza DPA.

Convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucuresti si Budapesta pentru avansarea unor noi nume au inceput deja, potrivit purtatorului de cuvant al Ursulei von der Leyen, citat de Agerpres.

Presedinta desemnata a CE nu a primit inca o scrisoare oficiala din partea presedintelui PE, David Sassoli, privind respingerea celor doi candidati de Comisia JURI, a mai precizat purtatorul de cuvant citat.

Comisia JURI a respins luni candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru transporturi si pe cea a lui Laszlo Trocsanyi pentru postul de comisar european pentru vecinatate si politica de extindere.

Informatia a fost confirmata pe Twitter de catre purtatorul de cuvant al Parlamentului European, Jaume Duch.

”Comisia JURI a votat ca cei doi comisari (din Romania si Ungaria) sunt incapabili sa-si exercite functiile in conformitate cu Tratatele si cu Codul de Conduita. Presedintele PE va intreba acum ce masuri urmeaza sa adopte Ursula von der Leyen”, a scris Jaume Duch.

Impotriva candidaturii Rovanei Plumb au fost 13 voturi, iar in favoarea sa sapte voturi. Contra candidaturii lui Laszlo Trocsanyi au votat 12 eurodeputati, iar pentru – noua.

Presedintele JURI, Lucy Nethsingha (grupul Renew Europe), i-a trimis doua scrisori presedintelui Parlamentului European, David Sassoli, in care a precizat pozitia oficiala a acestei comisii fata de candidatii Rovana Plumb si Laszlo Trocsanyi.

Mai mult despre: ,

Comentarii: