PNL isi ascute tonul la adresa PSD: „Ministrul Muncii a facut o gafa, limbajul reprezentantilor PSD a mers cam departe”

politica

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, afirma ca reprezentantii PSD si-au coordonat iesirile dupa un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafa facuta de ministrul Muncii, care a anuntat niste cifre eronate privind cresterile de pensii. ”Noi, liberalii, putem spune ca avem ceva mai multa experienta cu majorari de pensii sustenabile. Am demonstrat acest lucru in cei trei ani de guvernare liberala: 2020-2022, cand am crescut pensiile cu aproximativ 40%”, a declarat Stroe, subliniind ca problemele se lamuresc in coalitie, nu in social media.

”Din punctul meu de vedere, reprezentantii PSD si-au coordonat iesirile dupa un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafa facuta de doamna ministru al Muncii, care a anuntat niste cifre eronate, punand in dificultate Ministerul de Finante. Cand, de fapt, toata aceasta situatie se putea rezolva prin colaborare interministeriala. Mai mult de atat, limbajul unor politicieni a mers cam departe, ajungandu-se la cuvinte extrem de dure, precum apelativul ‘schizofrenic’ la adresa unui ministru. Pentru a putea purta o dezbatere civilizata, este necesar sa temperam limbajul si sa discutam pe argumente si cifre”, a declarat Ionut Stroe pentru News.ro.

El a afirmat ca PNL sustine principiile reformei sistemului de pensii si masurile propuse.

”Singura noastra preocupare este sa ne asiguram ca majorarile sunt unele sustenabile. Trebuie sa fim responsabili. Nu ne putem juca cu 3% din PIB. Nu le putem promite astazi pensionarilor niste majorari care maine sa nu se mai poata aplica. Trebuie sa avem calcule bine fundamentate si sa identificam corect resursele, in conformitate cu angajamentele pe care le avem fata de institutiile europene cu care colaboram. Noi, liberalii, putem spune ca avem ceva mai multa experienta cu majorari de pensii sustenabile. Am demonstrat acest lucru in cei trei ani de guvernare liberala: 2020-2022, cand am crescut pensiile cu aproximativ 40%”, a precizat purtatorul de cuvant al PNL.

Ionut Stroe considera ca eventualele nelamuriri trebuie discutate in coalitie, reactiile in social media nefiind o solutie.

”Consideram ca daca este nevoie sa lamurim anumite chestiuni o putem face in coalitie, nu prin reactii pe social media. Intotdeauna, cand PNL a remarcat o problema, a semnalat-o in coalitie, la fel cum a fost situatia cu platile cash. Am initiat o discutie in coalitie si ieri, in sedinta de guvern, problema a fost solutionata. Acesta este modul corect de lucru”, precizeaza Stroe.

Legea pensiilor a fost adoptata joi in Guvern, dupa ce a provocat numeroase controverse in coalitie, legate de impactul bugetar al majorarilor propuse prin lege si de asigurarea fondurilor necesare, protagonisti fiind ministrul PSD al Muncii Simona Bucura Oprescu si ministrul liberal al Finantelor Marcel Bolos. Vineri, social-democratii Mihai Fifor, Florin Manole, Oana Florea l-au atacat pe ministrul de Finante Marcel Bolos. acuzandu-l ca a ales sa se ”lupte” cu pensionarii in loc sa combata evaziunea sau sa ia in calcul o mai buna colectare a taxelor la buget.

De asemenea, presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, vineri, la Baia Mare, ca nu trebuie sa se faca un „joc politic” pe o problema atat de serioasa cum este legea pensiilor, explicand ca la nivelul Guvernului trebuie sa se identifice sursele de finantare pentru aplicarea acesteia.

„In toata aceasta dezbatere, eu nu cred ca trebuie sa venim in fata cetatenilor si sa facem un joc politic pe o problema foarte serioasa si foarte mult asteptata de romani pentru ca, in primul rand, este vorba despre responsabilitatea noastra pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor”, a afirmat Ciuca.

Potrivit acestuia, este „absolut necesar” ca la nivelul Guvernului sa se identifice sursele de finantare.

„Ca atare, tinand cont de impact, este absolut necesar ca la nivelul Guvernului sa se identifice sursele de finantare pentru ca, in anul 2024, pentru cresterea cu rata inflatiei, sa asiguram o anvelopa de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie, valoarea necesara este de aproximativ 10 miliarde. In total, in anul 2024, avem nevoie de 25 de miliarde, iar pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde. Toate aceste sume trebuie colectate la buget”, a aratat fostul premier.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: