PNL nu voteaza bugetul lui Firea: „20% din bani sunt pentru salarii. PSD isi protejeaza grupurile de interese”

politica

PNL Bucuresti a anuntat vineri ca nu voteaza bugetul Capitalei in sedinta de Consiliu General de vineri si ca nu gireaza „aranjamentele pentru clientela PSD si risipa de bani publici”.

„Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber ca proiectul de buget propus de PSD/G. Firea urmareste ca banii bucurestenilor sa fie acordati, discretionar, companiilor municipale pe care le consideram ilegale. Altele sunt prioritatile Bucurestiului”, considera Violeta Alexandru, presedintele PNL Bucuresti, conform unui comunicat de presa.

PNL Bucuresti afirma ca, dintr-un buget general estimat la circa 10 miliarde de lei, aproximativ 1,94 miliarde sunt alocati cheltuielilor de personal, din care 1,1 miliarde merg inspre companiile municipale si alte investitii finantate din venituri proprii.

„Alocarea a 20% din bugetul Capitalei pentru cheltuieli de personal demonstreaza ca PSD isi protejeaza grupurile de interese si urmareste exclusiv folosirea banilor publici in scop de castig electoral. De exemplu, institutii precum Centrul de Creatie, Arta si Traditie primeste 60 milioane lei, Clubul Sportiv Municipal – 50 milioane, Proedus – 43 milioane lei, dar si cluburile pentru seniori si tineri – 50 milioane. Sume mai mari decat cele destinate consolidarii cladirilor cu risc seismic – 173 milioane”, spun liberalii.

Acestia acuza PSD ca nu si-a onorat promisiunile fata de alegatori si ca asa va face si anul acesta, amintind aici piste de biciclete, consolidarea cladirilor cu risc seismic, achizitionarea de autobuze electrice si tramvaie, „in conditiile in care au fost cumparate deja 400 de autobuze noi poluante (Diesel)”, reteaua de termoficare.

„Suntem sceptici si ca Primaria Capitalei va primi 1,3 miliarde de lei din fonduri europene, in special pentru achizitia de tramvaie si autobuze electrice, pentru ca Primaria Generala nu are capacitatea necesara si nici vointa de a atrage aceste fonduri”, mai spun liberalii.

Candidatul independent la Primaria Capitalei sustinut de USR, Nicusor Dan, afirma ca bugetul Primariei Municipiului Bucuresti pe 2020 „nu are nicio legatura cu realitatea”, in conditiile in care veniturile estimate – 7,2 miliarde de lei – sunt, ca si in anii precedenti, supraevaluate cu aproximativ 75%.

”Bugetul Primariei Capitalei pe 2020 nu are nicio legatura cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei, sunt, ca si in anii precedenti, supraevaluate cu aproximativ 75%. In aceste conditii, bugetul aprobat nu merita comentat, neavand nicio valoare practica. Managerul unei companii private care estimeaza venituri de 7 miliarde lei si incaseaza 4 miliarde lei este automat demis, in orice tara si in orice companie. Acesta ar trebui sa fie si mesajul bucurestenilor pentru actualul primar”, precizeaza Nicusor Dan, intr-un comunicat de presa.

In opinia acestuia, intrebarea importanta pentru administratia Capitalei este cat sunt platile restante neintroduse in executia bugetara.

„Spre exemplu, la rectificarea bugetara din decembrie 2019 se estima subventia pentru STB (n.r. – Societatea de Transport Bucuresti) la peste un miliard de lei, iar in executia bugetara la sfarsit de 2019 platile facute au fost de doar 650 milioane lei. Plati restante importante sunt si fata de ELCEN. In estimarea mea, platile restante sunt intre 1 miliard si 2 miliarde lei, adica intre 25% si 50% din bugetul real”, sustine Nicusor Dan.

Mai mult despre: ,

Comentarii: