PNRR se afla intr-un blocaj major, acuza USR: „Cererea de plata numarul 2, depusa in decembrie anul trecut, este inca neaprobata pentru ca nu au fost realizate toate jaloanele conform regulamentului”

politica

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adus Planul National de Redresare si Rezilienta intr-un blocaj major, sustin reprezentantii USR intr-un comunicat de presa.

Potrivit USR, „Romania este in intarziere cu depunerea si aprobarea cererilor de plata, nu a depus la timp planul de reducere a bugetului si nici planul pentru noua componenta REPowerEu, in valoare de 1,4 miliarde euro, are reforme majore precum reforma pensiilor speciale sau noua lege a salarizarii unitare foarte mult intarziate”.

USR mai sustine ca „bilantul celor 18 luni in care Guvernul Ciuca a avut responsabilitatea implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta arata precum lucrarea unui elev de nota 4: plina de semne de exclamare trecute cu rosu”.

„Pana acum, 44% dintre jaloanele din PNRR pe care le-a avut de indeplinit guvernul Ciuca au fost realizate cu intarziere sau nu sunt nici acum finalizate, se arata intr-un raport publicat de MonitorPNRR. Aceasta este una dintre explicatiile pentru care, pana in prezent, avem o singura cerere de plata aprobata de catre Comisia Europeana, in conditiile in care, daca am fi respectat calendarul agreat, am fi putut avea trei. Cererea de plata numarul 2, depusa in decembrie anul trecut, este inca neaprobata pentru ca nu au fost realizate toate jaloanele conform regulamentului. Au trecut deja peste 100 de zile de cand aprobarea acestei cereri a fost amanata de catre Comisia Europeana, peste termenul prevazut in regulamente”, sustine comunicatul USR.

In ceea ce priveste investitiile contractate pana in prezent, acestea au ajuns la suma de 13,3 miliarde euro – autostrazi, spitale, investitii in educatie etc. In schimb, Romania a reusit sa incaseze, in acelasi timp, doar 6,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna un deficit de 7 miliarde euro intre contractele semnate si banii incasati, adauga sursa citata.

USR atrage atentia „ca, din cele 6,3 miliarde de euro incasate pana acum, 3,7 au intrat in tara odata cu aprobarea PNRR, evaluat cu nota maxima de catre Comisia Europeana, elaborarea PNRR fiind coordonata de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, condus de ministrul USR Cristian Ghinea, iar 2,6 miliarde de euro sunt singurii bani pe care Romania i-a incasat in cele 18 luni de pana acum ale guvernului Ciuca, in urma aprobarii Cererii de Plata numarul 1”.

„Suntem in aceasta situatie pentru ca PSD si PNL nu vor sa faca reforme: reforma pensiilor speciale, reforma sistemului de pensii, reforma salarizarii. La care se adauga foarte multa incompetenta.

Jalonul privind Legea avertizorului de integritate, in fapt o transpunere a unei directive europene, a intarziat peste 1 an de zile si nu a primit nici acum unda verde de la Comisia Europeana. Pentru ca politicienii PSD si PNL pur si simplu nu au vrut sa accepte ideea ca faptele de coruptie vor putea fi raportate anonim de catre angajatii cinstiti din institutiile statului.

Cererea de plata numarul 2 nu a fost aprobata nici acum, dupa 3 luni de la momentul in care ar fi trebuit sa ne intre banii. In plus, suntem in intarziere cu depunerea celor doua planuri, cel pentru reducerea alocarii si cel pentru adaugarea celor 1,4 miliarde pentru proiecte de energie ceea ce inseamna ca foarte probabil anul acesta nu vom mai putea depune o alta cerere de plata.

Vom intra in super-anul electoral 2024 cu un deficit de fonduri pentru a finanta investitiile si mai mare pentru ca trebuie sa semnam in continuare contracte. Vestea nelinistitoare este ca, desi guvernul se schimba, coalitia din spatele ei ramane aceeasi”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat de comunicatul de presa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: