„Poate fi atacat la CCR”. PSD vrea sa modifice decretul lui Iohannis privind starea de urgenta: „Parlamentarii vor face mai multe observatii”

politica

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat luni seara ca parlamentarii PSD vor sa aduca mai multe modificari in decretul prin care presedintele Klaus Iohannis a instaurat starea de urgenta.

„Am studiat decretul. Exista anumite lucruri care nu sunt foarte bine facute. Procedural vorbind, Parlamentul poate aproba sau nu acest decret. Noi vom avea maine mai multe sedinte de Comisii, prin care parlamentarii pot face anumite observatii. Presedintele poate sa tina cont sau nu. Daca doreste sa tina cont, trebuie sa anuleze acest decret si sa emita un nou decret”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Intrebat daca acest decret ar putea fi atacat la CCR, Ciolacu a confirmat.

„Poate fi supus controlului de constitutionalitate. Tinand cont de situatie, nu cred ca se poate vorbi acum de asa ceva”, a raspuns liderul PSD.

El si-a manifestat „ingrijorarea” ca presa ar putea fi cenzurata, sustinand ca nu este explicat clar ce inseamna „distribuirea de fake news”.

Citeste si: Ana Birchall ii pune la punct pe pesedisti: „Decretul lui Klaus Iohannis nu poate fi modificat de Parlament”

El a insinuat apoi ca Guvernul Orban s-ar putea folosi de starea de urgenta pentru „a-si satura clientela”.

„Daca acum se fac abuzuri, inclusiv prin achizitii directe, daca acest guvern se gandeste sa isi sature clientela politica, nu avem de unde sa stim. Speram ca va exista apoi un control al Curtii de Conturi dupa cele 30 de zile”, a mai declarat Ciolacu.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca incepand de luni se instituie starea de urgenta pe teritoriul Romaniei pentru 30 de zile.

„Incepand de astazi se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei pentru o pentru o perioada de 30 de zile”, a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a prezentat masurile din decretul emis luni privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul tarii noastre.

Conform legilor in vigoare, situatia de urgenta este acel eveniment exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate.

Starea de urgenta este o masura exceptionala ce poate fi instituita de presedintele Romaniei, prin decret, cu incuviintarea Parlamentului.

In acest context, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a anuntat deja ca Parlamentul va vota cel tarziu joi decretul privind starea de urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: