Poate fi reformat ISLAMUL? O radiografie dura a lumii musulmane, scrisa de un MUSULMAN

analize

Nu-i de ajuns ca teroarea insamantata de ISIS sa fie catalogata drept neislamista, pentru a sustine ca adevaratii musulmani sunt altii. Multi musulmani se identifica cu ideologia gruparii jihadiste, scrie Hekim Khatib pentru Deutsche Welle.

Asa-numitul Stat Islamic nu a adus altceva in afara de distrugere si haos. Cu ajutorul strategiei lor teroriste, jihadistii au preluat controlul asupra unor imense teritorii din estul Siriei, nordul si centrul Irakului. Ei atrag oameni din toate colturile lumii, dar, cel mai mult, din lumea araba.

In timp ce ISIS atrage simpatizanti si combatanti, clericii suniti indeamna la o sustinere „morala si materiala” a acestora. In acelasi timp, mii de luptatori straini ajung in Siria pentru a lua parte la jihad. Cei mai multi straini au sosit din Tunisia, numarul acestora fiind in jur de 3000.

Au mai intrat in ISIS si 2500 de persoane saudite, 1500 de marocani, 800 de rusi si 700 de francezi. Din Turcia si Emiratele Arabe Unite au sosit un total de 400 de jihadisti. Acestea sunt rezultatele unei cercetari realizate de „Soufan Group” in 2014. In cadrul studiului nu au fost inclusi sirienii si irakienii, care erau demult inregimentati in ISIS.

Pare ca ISIS are o strategie bine gandita. Ideologia organizatiei este bazata pe una dintre multiplele interpretari ale celor mai importante doua texte musulmane: Coranul si invataturile profetului Mahomed. Salafismul promovat de ISIS presupune raspandirea fundamentalismului religios in comunitatile arabe. Majoritatea musulmanilor, insa, nu sunt de acord cu aceasta interpretare apocaliptica a islamului.

Marele Imam al universitatii egiptene al-Ahzar, Ahmed el-Taib, spune ca gruparile extremiste care omoara oameni in numele ISIS nu reprezinta toti musulmani si nici pe profetul Mahomed si invataturile acestuia. Actiunile jihadistilor nu ar avea nicio legatura cu adevaratul mesaj al Coranului. Uniunea Internationala a Absolventilor universitatii al-Ahzar a condamnat organizatia terorista, catalogand-o ca profund antiislamica.

Non islamistul Stat Islamic

In mai toata lumea araba, mass-media este inundata de declaratii si interpretari care spun ca ISIS este o organizatie antiislamica. Dar ce sunt acesti membri ai ISIS, daca nu sunt adevarati musulmani?

Toate lozincile jihadistilor duc catre islam precum si catre interpretarea Coranului. Pe steagul lor sta scris: „Nu exista Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este trimisul sau”.

Majoritatea luptatorilor oraganizatiei vin din tari musulmane si, mai ales, arabe. Ei provin din comunitati islamice, invata de pe aceleasi carti religioase la scoala si universitate. Frecventeaza aceleasi moschei si preiau aceleasi mesaje religioase precum restul comunitatii din care fac parte. Ei pot fi fratii, fii, tatii, surorile si mamele asa-numitilor musulmani integri.

Cadrele socante cu atrocitatile ISIS nu ar trebui sa distraga atentia de la adevaratele probleme si anume ca islamul are nevoie de reforma si primenire. Asta nu se face cu apararea credintei islamice cu orice pret, ci cu o critica fara perdea. De aceea si reformarea islamului trebuie sa inceapa de timpuriu.

In sectorul educational, sa inceapa inca de la clasele primare, din cartile religioase ale copiilor pana la cea mai inalta educatie religioasa din universitati. Aceasta reforma poate incepe in cadrul moscheilor, in timpul rugaciunii de vineri unde se afiseaza toleranta si convietuirea pasnica.

Reformarea poate pleca si de la institutiile religioase din lumea araba, daca acestea vor inceta sa se mai amestece in politica. Pe de alta parte, aceasta reformare inseamna si altceva. Institutiile politice trebuie sa inceteze a mai folosi religia si institutiile religioase pentru a isi pastra puterea.

Nasterea ISIS trebui sa-i trezeasca la realitate pe musulmanii din intreaga lume. In caz contrar, lumea va fi pusa in fata nasterii unor organizatii similare ISIS, in viitorul apropiat sau mai indepartat.

Catalogarea ISIS drept organizatie non-islamica este un gest al fugii de responsabilitate si nu are nimic de-a face cu realitatea.

Aceste gesturi nu impiedica nici nasterea altor sute de organizatii extremiste similare, nici nu imbunatateste imaginea islamului si a musulmanilor, spune Khatib.

Faptul ingrozitor ca ISIS s-a nascut dintr-un conflict arab si foloseste islamul pentru teluri politice trebuie sa-i puna pe toti pe ganduri, pe cei care inca mai cred in separatia dintre religie si stat.

Punerea acestora doua pe picior de egalitate ar putea conduce la distrugerea uneia dintre ele. Fie politica va domina si va distruge religia, fie religia va distruge politica. In cazul ISIS, politica este deasupra religiei, dar nu se vede.

ISIS arunca religia in prim plan dar, de fapt, lupta pentru puterea politica, legitimitate si guvernare. Cu aceasta forma de extremism, ISIS se va izola total. Dar nimic nu ii va impedica sa faca crime in masa, numai pentru a castiga in fata rivalilor.

Clericii islamici trebuie sa vina in primele randuri ale reformatorilor islamului, in afara politicii si dincolo de liniile despartitoare dintre „adevarata” si „falsa” credinta. Guvernele politice nationale trebuie a urmareasca cu atentie acest proces. Nu e nevoie doar ca musulmanii sa condamne actiunile teroriste si sa le numeasca non-islamice. Trebuie facuta o adevarat schimbare care trebuie inceputa imediat, incheie Khatib.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: