life

Poker Face – serial politist de neratat care omagiaza productii din anii `70 – `80 (P)

Un serial politist care imbina elementele moderne cu stilul specific al productiilor de profil din anii `70 – `80? Merita urmarit cu siguranta nu doar de catre nostalgici, ci si de toti fanii povestilor in care cei vinovati de crima ajung sa fie pedepsiti, intr-un fel sau altul.

Noul serial Poker Face, care poate fi urmarit pe streaming video online si in Romania pe platforma SkyShowtime, incepand cu aceasta toamna, ofera o abordare originala a investigatiilor criminalistice.

Protagonista nu este detectiv, ba chiar este urmarita de Politie din cauza unui context nefericit in care a vrut sa faca o fapta buna, dar lucrurile s-au intors oarecum impotriva sa. Un element aparte: personajul principal are capacitatea de a „citi” foarte bine expresiile umane si de a-si da seama instant daca o persoana minte sau nu cand transmite un mesaj verbal.

Iata o abilitate ideala pentru jocurile de poker – nu intamplator serialul se numeste Poker Face. De altfel, Charlie Cale (rol interpretat de actrita Natasha Lyonne) chiar isi foloseste talentul aproape supranatural pentru a castiga in turnee de poker, dar succesul sau major atrage si un antagonist – proprietar de cazino in Las Vegas. Ea renunta la „cariera” in poker, iar episoadele o urmaresc in diverse contexte in care ajunge – fara sa isi propuna neaparat – sa elucideze mistere, sa rezolve cazuri de crime, in locul politiei.

Pasionatii de poker stiu ca acest joc de noroc este in acelasi tip un joc de abilitati, iar „fata de poker” inseamna sa stii sa ai o atitudine neutra, care sa nu dea de banuit celorlalti jucatori daca ai o mana buna de carti sau nu, in momente cheie ale partidelor. De asemenea, jocul presupune sa incerci mereu sa intuiesti daca celelalte persoane de la masa de joc au sau nu maini mai bune decat a ta. Jocul se bucura de o popularitate foarte mare si tara noastra. Avem acces la cateva platforme licentiate de poker online, iar festivalurile live nu lipsesc nici ele. Bucurestiul gazduieste Unibet Open, intre 29 noiembrie si 3 decembrie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Un serial complex, plin de suspans, dar si amuzant

Episoadele noului serial Poker Face, care poate fi catalogat si in categoria de comedie-drama, nu au o legatura directa intre ele. Cadrul se schimba mereu, alta intriga, alte personaje. Totusi, exista un fir epic principal, care se desfasoara in paralel cu cele episodice. Creat de Rian Johnson pentru serviciul de streaming Peacock, Poker Face a fost lansat in SUA in ianuarie 2023. In Romania, este difuzat de platforma SkyShowtime din 15 septembrie. Primul sezon cuprinde 10 episoade.

Poker Face ne infatiseaza cazuri de crima rezolvate de o investigatoare mai putin obisnuita. Charlie Cale, chelnerita la un cazinou, fara pregatire criminalistica, are un atu urias: capacitatea de a-si da seama daca cineva o minte. Chiar ea recunoaste ca este un gen de detector uman de minciuni. Stilul personajului ne duce cu gandul la faimosul serial „Columbo”, difuzat intre 1971 si 1978, cu Peter Falk in rolul unui detectiv remarcabil – aparent haotic si cu dificultati de concentrare, dar cu o minte sclipitoare. Un alt serial de referinta, Murder, She Wrote – Verdict crima (1984 – 1996, 12 sezoane), difuzat la TV si in Romania, poate avea de asemenea unele asemanari cu Poker Face.

Natasha Lyonne intr-un rol magistral

Actrita principala a noului serial, Natasha Lyonne, este cunoscuta din serialele Orange Is the New Black si Matrioska, ambele disponibile la platforma Netflix. Poker Face a fost realizat astfel incat sa imagieze serialele cu crime atat de populare in anii `70 – `80, bazandu-se pe cate o vedeta aparte pe post de detectiv.

„Cand am vazut-o pe Natasha in serialul Matrioska, mi-a sclipit imediat in minte ideea pentru Poker Face, fiindca ea are, fara efort, acel tip de carisma. Ii plac puzzle-urile si jocurile de cuvinte si va dezlega cate opt deodata. Are o capacitate nesfarsita de a jongla cu mai multe farfurii simultan, ba este chiar o nevoie la ea, asa cum l-am auzit pe David Mamet spunand ca scriitorii scriu din acelasi motiv pentru care castorii rod lemnul – ca sa nu ii mai doara dintii”, a explicat Rian Johnson, creatorul serialului.

In Poker Face, avem parte de o perspectiva interesanta. La inceputul episodului ni se prezinta crima in sine. Apoi, actiunea se intoarce in timp, pentru a ne arata legatura personajului principal cu acel cadru. Ulterior, se revine la timpul prezent, desfasurarea actiunii urmarind rezolvarea cazului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

PNL Sector 1 anunta „rezultatele finale”, inregistrate la AEP: Tuta ar avea cu 673 de voturi mai mult decat Armand. USR nu se lasa

PNL Sector 1 a anuntat joi ca "rezultatele finale inregistrate la AEP dupa finalizarea verificarii…

29 de minute ago

Ucraina reuseste in sfarsit sa loveasca puternic Rusia cu „armele sale minune”, iar acest lucru schimba cursul razboiului – expert militar

Faptul ca Ucraina este lasata sa atace direct tinte militare rusesti cu "armele-minune" incepe sa…

6 minute ago

INTERVIU Nicu Stefanuta, eurodeputat independent: „Romanii sunt satui de partide, care au ascuns pe listele lor tot felul de personaje dubioase, iar electoratul a taxat aceasta practica”

Abia incheiatele alegeri europarlamentare au prilejuit numeroase surprize, unele placute, altele mai putin placute. Daca…

O oră ago

Doi romani din Germania s-au ales cu 88.000 de euro confiscati, dupa ce n-au declarat la vama ca aveau asupra lor acesti bani

Doi cetateni romani s-au ales cu confiscarea sumei de 88.000 de euro dupa ce au…

2 ore ago