Politia intervine in cazul Ditrau, a deschis dosar penal pentru „infractiunile de incitare la ura sau discriminare”

news

Inspectoratul de Politie Judetean Harghita a deschis un dosar penal, in cazul Ditrau, pentru infractiunile de incitare la ura sau discriminare, dupa ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat in fata primariei, nemultumiti ca o fabrica de paine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii sustinand ca le este teama ca la ei in comuna sa nu vina migranti, care sa le „impuna cultura lor” si sa le puna in pericol siguranta.

„Inca din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Harghita a fost inregistrat un dosar de cercetare penala fata de infractiunea de incitare la ura sau discriminare, in ideea in care trebuie sa lamurim mai intai ce s-a intamplat, cum s-a intamplat si sa identificam eventualele persoane care se fac vinovate de savarsirea acestei fapte.

Deocamdata infractiunea este cercetata in rem, asa a fost inregistrata, urmand ca aceasta sa aiba, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai multi sau poate niciunul. Important este sa clarificam toate cauzele, toate imprejurarile, toate detaliile si toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sambata purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

Citeste si: „Piumal a plans, era foarte trist, a aflat de la stiri ca cea mai mare problema este culoarea pielii lor”. Localnicii nu vor ca brutarii din Sri Lanka sa le atinga painea

El a adaugat ca, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru aceasta infractiune este de la sase luni la trei ani de inchisoare sau amenda, in functie de hotararea instantei.

Proprietarul brutariei din Ditrau, care a angajat doi barbati din Sri Lanka, si-a cerut scuze, sambata,  localnicilor pentru neplaceri si s-a oferit sa ii mute pe cei doi din procesul de productie. Oamenii nu au acceptat scuzele.

Proprietarul s-a oferit sa ii scoata pe cei doi muncitori straini din procesul de productie si sa ii puna sa lucreze in alta parte. El le-a spus oamenilor ca acestia nu locuiesc in Ditrau si nu vor fi „deranjati”.

Mai mult, barbatul a invitat oamenii care vor sa se angajeze la brutarie sa mearga la el si a spus ca de acum incolo va anunta orice intentie de angajare in asa fel incat sa se prezinte cei care vor sa se lucreze.

„Ne angajam ca orice decizie importanta in ce priveste firma noastra sa fie facuta publica inainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerandu-le oamenilor sa nu raspandeasca zvonuri.

„Scopul nostru e sa rezolvam problema. Ne cerem scuze daca am jignit pe cineva, dar am angajat cetatenii straini cu forme legale. Va rugam sa nu raspanditi zvonuri neconfirmate”, a mai spus acesta.

Localnicii s-au contrazis daca sa ii accepte sau nu scuzele, stabilind in cele din urma sa redacteze o petitie in care sa apara toate pretentiile pe care le au.

Barbatul care a mediat intalnirea a spus ca petitia ar putea fi terminata pana luni si in ea vor aparea toate revendicarile localnicilor.

Acesta a multumit participantilor pentru „discutia civilizata” si pentru ca nu „au dat de lucru politistilor aflati afara”.

Peste 300 de persoane au participat, sambata, la Caminul Cultural din Ditrau, la o adunare populara unde s-a discutat situatia angajarii celor doi cetateni din Sri Lanka la brutaria din comuna. Oamenii au insistat ca nu vor emigranti in satul lor.

Firma are peste 90 de angajati, din care 18 sunt localnici, din Ditrau, iar restul din zona, iar pentru ca mai aveau nevoie de personal si nu gaseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, insa oamenii s-au aratat nemultumiti deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranti ilegali si s-au temut ca vor crea probleme.

Mai mult despre:

Comentarii: