Politia norvegiana a mai arestat patru cetateni rusi acuzati de fotografierea unor instalatii strategice

externe

Politia norvegiana a anuntat luni arestarea a patru rusi suspectati de incalcarea interdictiei de fotografierea unor instalatii strategice, dupa o serie de arestari similare, saptamana trecuta, transmite Reuters.

Cei patru rusi, trei barbati si o femeie, fusesera observati facand fotografii intr-o zona in care acest lucru era interzis, si au fost arestati joi, in nordul tarii, intr-o masina inmatriculata in Rusia si au fost plasati in arest preventiv timp de sapte zile, a informat politia regionala intr-un comunicat. In masina lor au fost gasite aparate foto si video insa nu si drone.

Nu a fost dezvaluita natura exacta a obiectivului sau locului fata de care au manifestat interes cei patru rusi.

Sositi din Finlanda la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, cei patru rusi in varsta de aproximativ douazeci de ani facusera un volum „semnificativ” de fotografii. Ei neaga acuzatiile, pretinzand ca sunt simpli turisti, a declarat un oficial al politiei, Gaute Rydmark, pentru postul TV2.

Ministrul norvegian al justitiei, Emilie Enger Mehl, a refuzat sa comenteze acest caz, dar a spus ca „exista o presiune crescuta asupra Norvegiei din punct de vedere al informatiilor”.

Joia trecuta, un barbat cu cetatenie ruso-israeliana a fost arestat la un punct de trecere a frontierei pentru ca avea drone in portbagajul masinii, iar vineri, un alt barbat de nationalitate rusa a fost arestat pentru pilotarea unei drone si pentru detinerea de echipament video.

Norvegia a interzis, la fel ca alte cateva tari occidentale, survolarea teritoriului sau catre rusi, cu drone sau in orice alt fel, din cauza ofensivei militare din Ucraina.

In prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, Norvegia a intarit securitatea din jurul instalatiilor sale de petrol si gaze dupa zboruri misterioase cu drone, in special in apropierea unor platforme offshore, si dupa presupusa sabotare a conductelor de gaz Nord Stream 1 si 2 din Marea Baltica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: