Politia norvegiana l-a eliberat pe fostul membru al grupului Wagner care a fugit din Rusia. Andrei Medvedev a cerut azil

externe

Politia norvegiana l-a eliberat, miercuri, pe fost membru al grupului de mercenari rusi Wagner, care a fost arestat pentru ca a intrat ilegal in tara dupa ce a fugit din Rusia la inceputul acestei luni, a anuntat Serviciul National de Imigrari, citat de The Moscow Times.

Andrei Medvedev, in varsta de douazeci si sase de ani, a traversat granita arctica dintre cele doua tari la primele ore ale zilei de 13 ianuarie, cautand azil in tara scandinava.

Jon Andreas Johansen de la Serviciul National de Imigrari al Politiei a spus ca eliberarea a fost planificata deoarece „conditiile pentru continuarea detentiei… nu mai sunt actuale”.

Potrivit presei locale, in timpul detentiei, Medvedev a cerut azil in Norvegia.

Medvedev sustine ca a luptat in Ucraina timp de patru luni ca membru al grupului Wagner inainte de a dezerta in noiembrie, cand organizatia paramilitara fondata de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul impotriva vointei sale.

Avocatul sau a declarat saptamana trecuta pentru AFP ca este „dispus sa vorbeasca despre experientele sale din grupul Wagner persoanelor care investigheaza crime de razboi”.

Potential martor valoros capabil sa faca lumina asupra brutalitatii grupului Wagner raportata in Ucraina, Medvedev a fost interogat de autoritatile norvegiene.

Raman multe intrebari cu privire la trecutul lui Medvedev si la circumstantele evadarii sale, unii experti spunand ca nu ar fi putut trece de granita puternic pazita ruso-norvegiana fara ajutor.

Medvedev sustine ca a intrat in Norvegia traversand raul inghetat Pasvik, care face parte din granita ruso-norvegiana, dupa ce a fost urmarit de caini de paza si de patrule rusesti de frontiera care au tras in el. AFP nu a putut sa confirme in mod independent relatarea evenimentelor.

Wagner nu a negat ca Medvedev a lucrat pentru controversata forta de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: