Politia spaniola a gasit o colectie ilegala de obiecte vechi de mii de ani

life

Doi barbati sunt cercetati dupa ce politia spaniola a descoperit, in doua case din provincia Alicante, sute de obiecte, precum si fragmente osoase despre care se crede ca ar avea o vechime de pana la 5.000 de ani, potrivit The Guardian.

Ancheta a inceput in noiembrie, dupa ce politia a fost informata cu privire la o casa din micul sat Gata de Gorgos, in care s-ar afla ramasite de schelete vechi.

O perchezitie a confirmat informatia, scotand la iveala fragmente osoase pe care un arheolog local le-a estimat intre 4.000 si 5.000 de ani. In lipsa oricarei documentatii de provenienta a colectiei, autoritatile locale au considerat-o ilegala.

Suspectul a colaborat cu politia, indicandu-le politistilor o alta locuinta din orasul din apropiere, Denia. Acolo, politia a gasit 350 de obiecte – de la mori din epoca bronzului pana la parti ale unui razboi de tesut roman si amfore feniciene – precum si aproape 200 de fragmente de os. Acolo au descoperit „una dintre cele mai mari colectii private ilegale din provincia Alicante”, a declarat politia. Fotografiile facute in timpul perchezitiei au aratat mese pline cu fragmente de oase, un craniu asezat deasupra unui sir de caiete, precum si o terasa presarata cu obiecte delicat pictate.

Proprietarul locuintei a declarat ca a mostenit obiectele dupa moartea unei rude. „Cu toate acestea, nu avea niciun document care sa justifice detinerea pieselor si nici nu facuse nimic pentru a le declara”, a mentionat politia.

Obiectele confiscate au inclus mai mult de 1.000 de bucati de mozaicuri romane, mai multe unguente de provenienta romana, precum si o grenada de fier si ghiulele din secolul al XVIII-lea.

Politistii au gasit si mai multe caiete care contineau note scrise de mana, despre care se crede ca au apartinut ale rudei decedate, documentand locul exact in care au fost gasite obiectele. Informatiile ar putea ajuta specialistii sa le dateze si sa isi dea seama de valoarea lor, precum si sa faca lumina asupra unor situri arheologice necunoscute anterior, a mentionat politia.

Cei doi barbati sunt cercetati si ar putea fi acuzati de infractiuni legate de insusirea ilegala de bunuri cu valoare artistica, istorica, culturala sau stiintifica, potrivit politiei. Pe perioada investigatiei, obiectele vor fi depozitate la Muzeul de Arheologie din Denia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: