politica

Politico (Bruxelles): „Kovesi are misiunea de a curata Europa”. Ea este inclusa in topul personalitatilor UE, alaturi de Macron si noul cancelar al Germaniei

Publicatia Politico a inclus-o pe Laura Codruta Kovesi pe locul sase intr-un top european al personalitatilor „care fac”.  Pe primul loc se afla noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, in timp ce pe locul doi este presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

„Mana lunga a legii”, a scris Politico sub fotografia Laurei Codruta Kovesi.

Iata ce descriere ii face Politico:

Laura Codruta Kovesi are misiunea de a curata Europa. In calitate de prim procuror-sef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina fraudele legate de fondurile UE si de crima organizata, o premiera pentru blocul comunitar, chiar in momentul in care incepe sa trimita miliarde de euro din fondurile de recuperare. Acest lucru ii confera o mare putere, chiar daca se bazeaza in continuare pe instantele nationale pentru desfasurarea proceselor efective.

Avand in vedere ca statul de drept se afla in fruntea agendei UE, toti ochii sunt atintiti asupra modului in care va folosi aceasta functie despre care spune ca este „una dintre cele mai importante din UE”. Kovesi este deja un nume mare in Romania natala pentru activitatea sa de punere sub acuzare a politicienilor corupti, in calitate de sefa a Directiei Nationale Anticoruptie din Romania.

La noul sau loc de munca, ea a avut un start rapid. In primele patru luni ale mandatului sau, care a inceput in aceasta vara, echipa Parchetului European (EPPO) a gestionat peste 2.000 de rapoarte de infractiuni si 350 de investigatii, care au vizat un volum urias de 4,6 miliarde de euro din cheltuielile bugetare ale UE. „Nu exista o tara curata”, a declarat ea pentru Politico: „Avem infractori in Europa de Est si de Vest. Avem crima organizata peste tot in Europa. Rolul meu este sa ma asigur ca legea este egala pentru toata lumea”.

Deja, ea se impiedica de limitele functiei sale. Pana in prezent, doar 22 dintre cele 27 de tari ale UE s-au pus sub jurisdictia ei, iar Slovenia a inceput sa se impotriveasca, refuzand sa numeasca procurorii de care Kovesi ar avea nevoie pentru a efectua investigatii in tara.

De asemenea, ea doreste ca UE sa aprobe angajarea a inca 120 de persoane pentru sediul EPPO din Luxemburg. Cu toate acestea, Kovesi se asteapta ca prima punere sub acuzare sa aiba loc inainte de sfarsitul anului, incercand sa demonstreze ca sistemul creat de UE poate functiona. „Ne vom lupta cu oameni puternici, vom investiga oameni puternici”, a declarat Kovesi.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Masinaria de razboi a lui Putin incepe sa scartaie: pentru prima oara din 1999, Gazprom a raportat o pierdere neta de aproape 7 miliarde de dolari pe 2023

Gazprom, gigantul energetic controlat de stat din Rusia, a fost pe minus anul trecut pentru…

4 ore ago

Hitler ar fi fost invidios: 83% dintre rusi isi exprima totala incredere ca Vladimir Putin „face treaba buna”

Increderea publicului rus in conducerea presedintelui Vladimir Putin a crescut cu 4 puncte procentuale (p.…

32 de minute ago

Viktor Orban anunta ca Ungaria isi va spori cheltuielile militare daca razboiul din Ucraina se va prelungi si in 2025

Ungaria va fi nevoita sa-si sporeasca cheltuielile militare si in anul urmator daca razboiul din…

O oră ago

Planeta maimutelor: „bandele de macaci” din Thailanda au luat cu asalt strazile unui oras turistic, distrugand afisele care cer alungarea lor – VIDEO

Intr-un oras thailandez, macacii au devenit o problema politica inflacarata si manifesta atitudini aproape umana,…

4 ore ago

Las-o, ba, ca merge asa: craterul adanc de 15 m de la Slanic ar fi trebuit astupat azi-noapte, dar nu a venit nimeni sa-l astupe

E stare de alerta extrema in orasul Slanic Prahova. Surparea masiva produsa acum o saptamana…

2 ore ago