Politie aeriana germana, in Romania. NATO intareste securitatea flancului estic al aliantei

news

Germania va trimite patru avioane Eurofighter Typhoon in Romania pentru a sprijini misiunea de politie aeriana a NATO, incepand de la sfarsitul lunii noiembrie, a declarat o sursa din domeniul securitatii aliantei, potrivit Reuters. Primii dintre cei pana la 80 de soldati germani care vor insoti gruparea aeriana vor fi gazduiti la baza militara Mihail Kogalniceanu si ar trebui sa ajunga astazi in Romania.

In ultima perioada, alianta NATO si-a consolidat prezenta de-a lungul flancului estic ca urmare a invaziei Rusiei in Ucraina. Decizia privind transferul avioanelor germane a fost luata si ca urmare a inmultirii atacurilor rusesti asupra porturilor ucrainene de la Dunare. Atacurile, la doar cateva sute de metri de granita cu Romania, si resturile de drone gasite in judetul Tulcea, au crescut riscurile privind securitatea.

In septembrie, seful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „destabilizatoare” loviturile rusesti din apropierea granitei, chiar daca nu exista indicii ca Rusia intentiona sa loveasca un membru NATO. Fortele aeriene germane (Deutsche Luftwaffe) au sprijinit si in trecut misiunea de politie aeriana a NATO in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: