Politist din Vrancea, mesaj de revolta catre politisti: „Este indecent sa primim si noi stimulente de 2.000 de lei. Cu ce suntem noi mai expusi decat soferii de autobuze?”

analize

Bogdan Taicutu, politist in Focsani, isi manifesta revolta fata de solicitarile unor sindicate din Politie ca si politistii sa primeasca „bonusuri” lunare de 500 de euro pentru ca sunt supusi „riscului de imbolnavire” cu coronavirus. Stimulente de acest gen au fost votate in Parlament de PSD pentru cadrele didactice, PSD propunand ulterior astfel de bonusuri si pentru politistii locali.

Taicutu afirma ca este „indecent” ca si politistii sa solicite astfel de bonusuri. „Pai bine, stimati bugetari si stimatii mei colegi, cu ce suntem noi mai expusi imbolnavirii decat lucratorii din mediul privat? Cu ce suntem noi mai expusi decat soferii de autobuze? Sau decat ospatarii? Sau decat casierii din magazine?Sau decat soferii de taxi? Sau decat batranii care isi vand zarzavatul in piata? Sau decat muncitorii dintr-o fabrica de confectii?”, a scris politistul pe Facebook.

„Indecenta unora. Tind sa cred ca nu mai exista nicio urma de decenta in tara asta. Asist de ceva vreme la o campanie agresiva de solicitare a acelei indemnizatii de 2500 sau 2000 de lei pe luna pentru bugetarii care ar lucra in conditii de risc de imbolnavire cu acest blestemat de virus . A inceput personalul medical, despre care hmm…as putea afirma ca ar fi singurii indreptatiti sa primeasca acest stimulent, desi si in cazul lor as avea ceva de comentat , in sensul ca exista anumite sectii din spitale care lucreaza de 52637294 de ani cu bolnavi contagiosi, dar care nu au primit niciodata pana acum stimulente. Apoi am vazut ca s-au rasculat cadrele didactice. Pe urma politia locala si , mai nou, am vazut ca si unele sindicate din Politia Nationala cer acest stimulent .

Pai bine, stimati bugetari si stimatii mei colegi, cu ce suntem noi mai expusi imbolnavirii decat lucratorii din mediul privat ? Cu ce suntem noi mai expusi decat soferii de autobuze ? Sau decat ospatarii ? Sau decat casierii din magazine ?Sau decat soferii de taxi? Sau decat batranii care isi vand zarzavatul in piata? Sau decat muncitorii dintr-o fabrica de confectii ? Si etc, etc, etc ? Va spun eu : cu absolut nimic !

Sunt genul de om care isi urla din toti bojocii si da cu pumnul in masa pentru obtinerea sau recastigarea unor drepturi REALE! Insa aceasta bazaconie intitualata  ‘stimulent financiar pentru riscul de imbolnavire’ nu face decat sa puna presiune maxima pe un sistem economic deja subred si sa adanceasca si mai mult prapastia dintre bugetari si mediul privat, atat din punct de vedere finaciar cat si din punct de vedere omenesc. Noi, bugetarii, nu trebuie sa uitam ca , desi si noi contribuim prin plata taxelor la bugetul statului , veniturile noastre sunt asigurate de mediul privat. Cum ar veni, privatii ar trebui sa ne plateasca aceste stimulente noua, insa ei lucrand in acelasi conditii de risc ca si noi, sa munceasca fara a fi platiti la fel . Astea in conditiile in care toata lumea ar trebui sa observe eforturile pe care le fac cei din mediul privat in vremurile astea pentru a-si tine afacerile pe linia de plutire.

Eu nu pot decat sa va sugerez sa avem cu totii putina decenta in vremurile astea, sa ne vedem fiecare de serviciul lui iar clasei politice i-as sugera putin mai mult discernamant in luarea unor deciziilor care afecteaza pe toata lumea. Parerea mea…”, a scris politistul pe Facebook.

Bogdan Taicutu este politist de 24 de ani si lucreaza la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Vrancea.

Deputatii PSD Vasile Cocos si Adrian Todor, alaturi de deputatul PPUSL Dorel Caprar, au depus un proiect de lege prin care vor ca si politistii locali sa primeasca un bonus de 2.000 de lei e luna pentru ca „lupta” impotriva coronavirusului.

„Se aproba acordarea unui stimulent in cuantum de 2.000 lei, pe luna, pentru functionarii publici cu functie specifica de politist local din cadrul Politiei Locale, si a 1.000 lei, pe luna, pentru functionarii publici cu functii generale si personal contractual din cadrul Politiei Locale, pe perioada starii de urgenti si a starii de alerta, din de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI ‘Transferuri intre unitati ale administratiei publice’ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene”, se prevede in proiectul inregistrat la Senat.

Cum au justificat cei trei deputati o asemenea intiativa?

„Luand act de evolutia situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei si de evaluarea riscului de afectare a sanatatii publice pentru perioada imediat urmaatoare care indica o crestere masiva a numaruiui de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum si o crestere exponentiala a numaruiui de persoane aflate in carantina, izolare sau autoizolare si avand in vedere atributiile politiei locale in vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica, precum si atributiile acestei institutii stabilite prin decizii/hotarari ale Comitetelor locale pentru situatii de urgenta, Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de rise epidemiologic si biologic, Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si datorita riscului la care sunt supusi functionarii publici cu functie specifica de politist local si personalul contractual cu atributii de paza din cadrul politistilor locale pe perioada pandemiei prin expunerea acestora la situatii cu risc major de infectare, se impune adoptarea prezentei legi”, se afirma in motivarea initiativei.

Dorel Caprar este trimis in judecata de DNA in cazul spagilor de la DRDP Timisoara. El este acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: folosirea influentei sau autoritatii de catre persoana care ocupa o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite in forma continuata, complicitate la luare de mita in forma continuata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: