Politisti locali care nu stiu sa scrie. Rezultate teste: din 163 de politisti, doar 85 au luat nota de trecere in Sectorul 6 din Capitala

news

Rezultatele testelor pe care au trebuit sa le dea politistii locali din Sectorul 6 din Capitala arata o situatie dezastruoasa. Doar jumatate dintre ei au reusit sa ia note de trecere, unii nefiind in stare nici sa scrie.

Dupa 11 ani in care nimeni nu le-a verificat cunostintele, politistii locali au fost nevoiti sa rezolve cinci teste grila si sa redacteze un proces verbal.  La examen au avut la dispozitie si cartile de legislatie pe care puteau sa le consulte. Insa tot nu s-au descurcat, unii au dat foaia goala la finalul examenului. Altii nu stiau sa scrie, unul a inventat cuvantul „iam”.

Din 163 de politisti, doar 85 au luat nota de trecere.

„Mediocritatea in societatea romaneasca de acum este prezenta pe toate palierele sociale. Inclusiv la politia locala. Da. Inclusiv la politia locala”, a declarat Remus Olaru, sef birou Politia Locala Sector 6, pentru Observator.

Interviu cu un politist local:

Valeriu Toma, politist local: Ni s-a dat tematica inainte, despre cat de cat despre ce sa citim, sa invatam. Am avut din legea 155, legea politiei locale, am avut din ordonanta 27 cu petitiile.

Reporter: Unde ati gresit?

Valeriu Toma, politist local: Banuiesc ca pe la procesul verbal acolo. La sanctiune, era sanctiunea mai mare si eu i-am dat-o mai mica.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anuntat in urma cu o saptamana ca, in urma concursului, o suta de politisti locali ”vor merge catre alte orizonturi”, in timp ce 300 urmeaza sa beneficieze de formare profesionala.

Intr-o postare pe Facebook, edilul precizeaza ca a initiat un proces de reforma astfel incat in Politia Locala sa lucreze doar cei care se implica in comunitate si care pot face fata muncii pe care trebuie sa o desfasoare.

„In aceasta prima etapa a reformei, vor merge catre alte orizonturi cca. 100 de politisti locali din cca. 400. Astfel, cca. 300 de politisti locali raman si vor beneficia de formare profesionala specifica postului, care va include comunicarea cu cetateanul, mentorat pentru schimbarea atitudinii si intelegerea rolului pe care il au in comunitate. De asemenea, vor avea proceduri noi (largirea competentelor politiei de proximitate si supra-specializarea componentei de inspectie), obiective clare si indicatori de performanta”, scrie Ciucu pe Facebook.

In a treia etapa a procesului de reforma, ar urma sa fie angajati debutanti, daca va fi mai nevoie, iar in a patra etapa va fi imbunatatit procesul de supraveghere prin instalarea a 3.000 de camere video, deoarece in sector „sunt probleme cu vandalismul”.

Primarul mentioneaza ca a luat decizia in urma „unui val urias de plangeri” din partea cetatenilor.

Totodata, declara ca a avut patru randuri de negocieri cu sindicatele politistilor, „retrograde si antireformiste”, si ca acestea au demarat actiuni „de blocare” in instanta a procesului de reforma. Primarul le reproseaza sindicatelor si ca au imprastiat „fel si fel de zvonuri mincinoase”.

Potrivit acestuia, consilierii locali din opozitie, „cot la cot” cu functionari din Politia Locala, au „inventat fel si fel de oprelisti procedurale si birocratice”. Ciuca adauga si ca ar primit „diverse telefoane” pentru a-i „salva” pe unii dintre cei examinati.

Primarul spune ca a invitat sindicatele politistilor sa fie observatori permanenti la concurs si ca subiectele au fost „usoare”. De asemenea, nu a existat o proba sportiva.

„Un text grila cu doar 5 intrebari si redactarea unui proces verbal pe un caz dat, cu legislatia pe masa, putand fi consultata (nu era nevoie de memorare, desi normal ar fi sa fie stiuta). Atat de simplu! De aceea am zis ca in mare va fi doar un test de cunostinte de baza si de limba romana”, mai scrie Ciprian Ciucu.

Consiliul Local Sector 6 a adoptat, pe 9 septembrie, proiectul privind aprobarea Organigramei, Statului de Functii, Regulamentului de Organizare si Functionare ale Directiei Generale de Politie Locala Sector 6. Potrivit acestuia, aproape 100 de politisti vor pleca din functii.

Au fost 9 voturi impotriva, exprimate de grupul PSD, in timp ce pentru aprobarea proiectului au votat 16 consilieri locali.

Reprezentantii sindicatelor politistilor s-a opus reorganizarii Politiei Locale si au ridicat obiectii la proiectul de hotarare, in timp ce primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a sustinut ca prin reorganizare se va face si o reforma a institutiei.

Iata in ce consta testul la care au trebuit sa raspunda politistii locali din Sectorul 6:

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: