externe

Politistii francezi au intervenit in forta pentru a evacua protestatarii pro-palestinieni care-si facusera tabara in curtea Universitatii Sorbona – VIDEO

Politia franceza a intervenit pentru a evacua zeci de protestatari care au campat luni intr-o curte a Universitatii Sorbona din Paris cerand incetarea bombardamentelor Israelului asupra Fasiei Gaza.

Aproximativ 100 de manifestanti au luat parte la protestul din apropierea prestigioasei universitati, fluturand un steag palestinian urias si scandand sloganuri de sustinere a palestinienilor din Gaza.

Demonstratia a avut loc la trei zile dupa protestele de la universitatea de elita Sciences Po din capitala Frantei si in timp ce mitingurile pro-palestiniene strabat campusurile universitare din Statele Unite.

„Eram in jur de cincizeci de persoane cand politia a intrat in curte”, a declarat pentru France 24 un student care a participat la protestul de la Sorbona. „Evacuarea a fost destul de brutala, aproximativ zece persoane fiind tarate la pamant, dar nu s-a facut nicio arestare”, a adaugat el.

Autoritatile universitare au precizat ca amfiteatrele de la Sorbona au fost „evacuate in jurul pranzului”, iar campusul principal a fost inchis pentru dupa-amiaza.

Mai multi politicieni francezi, inclusiv membri importanti ai partidului de stanga dura La France Insoumise (LFI, sau Franta neinduplecata), si-au indemnat anterior sustinatorii pe retelele de socializare sa se alature protestelor de la Sorbona.

Sorbona ocupa un loc unic in inima vietii publice si intelectuale franceze. Saptamana trecuta, presedintele Emmanuel Macron a ales-o ca loc de desfasurare pentru a tine un discurs despre viziunea sa asupra Europei, inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Tot saptamana trecuta au izbucnit proteste la universitatea de elita Sciences Po din Paris, care ii numara pe Macron si pe prim-ministrul Gabriel Attal printre numerosii sai absolventi celebri.

Studentii care cer incetarea focului in Gaza au organizat mai multe zile de sit-in-uri si proteste in campusul Sciences Po din centrul Parisului, unii dintre ei instaland corturi in curtea centrala.

Dar politia a intervenit vineri, pe fondul unui conflict tensionat intre protestatari si un grup de aproximativ 50 de manifestanti pro-israelieni care au sosit la fata locului.

Luni, sefa regiunii pariziene, Valerie Pecresse, a declarat ca suspenda finantarea pentru Sciences Po „pana la restabilirea calmului si a securitatii”.

Intr-o postare pe retelele de socializare pe X, Pecresse, membra a partidului de dreapta Les Republicains, a pus protestele pe seama „unei minoritati de persoane radicalizate care fac apel la ura antisemita si care sunt instrumentalizate de LFI si de aliatii sai de extrema stanga”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Opt tari europene cer repatrierea refugiatilor sirieni

Cel putin opt state membre ale Uniunii Europene doresc sa fie create zone de securitate…

5 ore ago

DNA, nevoita sa dezminta minciunile AUR: Nicusor Dan nu este urmarit penal. „Atragem atentia asupra echilibrului in discursul public”

DNA a dezmintit, vineri seara, afirmatiile candidatului AUR la Primaria Capitalei, MIhai Enache, conform caruia…

O oră ago

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

4 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

4 ore ago