Politistii spagari de la Suceava au fost arestati pentru 30 de zile. Seful lor a ajuns sa ia chiar si 20.000 de euro pe zi

news

Mai multi angajati ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) din Suceava au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, in urma perchezitiilor facute joi de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Tribunalul Suceava a emis, vineri seara, mandate de arestare preventiva pe numele a 14 dintre persoanele anchetate in cele trei dosare instrumentate de procurorii DNA, iar printre cei arestati se afla ofiteri de politie, agenti de politie si personal contractual de la SPCRPCIV Suceava, dar si un ofiter de la Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA), precum si mai multi instructori auto.

Intr-unul dintre dosare, magistratii Tribunalului Suceava au admis propunerea DNA de arestare preventiva a 13 dintre persoanele suspecte de savarsirea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita, spalare de bani, complicitate la infractiunea de luare de mita sau complicitate la infractiunea de spalare de bani.

„Dispune emiterea mandatelor de arestare preventiva pe numele inculpatilor: Obreja Radu-Ionut, Blindu Cristian, Pascal Anamaria, Mihaiescu Iulian-Florin, Mihaiescu Leon-Ionut, Macoviciuc Nicolae-Cezar, Butnariu Paul Alexandru, Perijoc Gheorghe-Ionel, Bolohan Florin, Pandelea Silviu-Lucian, Boicu Costica, Mirauta Ionica si Popovici Radu. Respinge cererile de luare a unei masuri preventive mai usoare formulate de inculpati, prin aparatori, ca neintemeiate”, se arata in solutia instantei sucevene postata pe portalul instantelor de judecata, portal.just.ro.

In al doilea dosar, judecatorii Tribunalului Suceava au admis arestarea preventiva a ofiterului DGA Mihail Martin, suspectat de savarsirea infractiunilor de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, dar si pentru luare de mita.

De asemenea, seful Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul SPCRPCIV, ofiterul Radu-Ionut Obreja, a fost arestat preventiv pentru folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar si pentru dare de mita.

O a treia persoana, Radu Popovici, a fost arestata in cel de-al doilea dosar pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita. Radu-Ionut Obreja si Radu Popovici au primit mandate de arestare preventiva si in primul dosar.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava au ridicat joi peste 1,2 milioane de euro, ceasuri si bijuterii din aur, precum si opt autoturisme de lux, in urma perchezitiilor efectuate in trei dosare privind savarsirea unor fapte de coruptie la SPCRPCIV Suceava.

Potrivit unui comunicat al DNA, in urma efectuarii a 67 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava, Bistrita-Nasaud, Botosani, Neamt si Bacau, au fost ridicate sume de bani si bunuri in valoare de peste un milion de euro, dupa cum urmeaza: 1.225.000 euro; 790.000 lei; 12.000 dolari; 1.500 lire sterline; 37 ceasuri de lux; 21 bratari; 18 lanturi si 4 pandantive de aur; 8 autoturisme de lux.

In cele trei dosare, procurorii anticoruptie desfasoara cercetari in legatura cu comiterea de catre mai multi functionari publici, printre care si politisti si alte persoane, a urmatoarelor infractiuni: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si spalarea banilor.

Concret, in perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi functionat o grupare infractionala in care, alaturi de politisti si functionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto si angajati ai Registrului Auto Roman (RAR).

Gruparea ar fi actionat in scopul obtinerii de sume de bani, pe doua paliere: in legatura cu sustinerea si promovarea examenelor practice pentru obtinerea permiselor de conducere si in legatura cu inmatricularea autoturismelor.

Conform DNA, modul de functionare a acestui grup s-ar fi axat in primul rand pe coordonarea si planificarea activitatii de examinare practica a candidatilor intr-o asemenea maniera incat sa asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse intre 300 si 1.500 euro la traseu si 3.000 si 6.000 euro la examinarea teoretica.

Anchetatorii sustin ca persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, in cazul in care doreau sa le fie facilitata promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau in dimineata zilei de examinare sau anterior numele persoanelor care urmeaza sa sustina proba practica pentru permisul de conducere, insotite de o copie/fotografie a cartii de identitate.

Ulterior, un angajat al Serviciului Permise Suceava centraliza datele acestor persoane si, dupa imprimarea efectiva a tabelelor cu programarea de catre unul din sefii Serviciului, se deplasa in biroul agentilor de politie, unde se desigilau plicurile in vederea identificarii atat a persoanelor cu privire la care a primit datele, cat si cu privire la identitatea lucratorului de politie care il va examina.

Dupa identificare, se lua legatura cu examinatorul caruia i-a fost repartizat candidatul.

In cazul in care examinatorul se afla in aceeasi incapere, angajatul de la Serviciul Permise ii comunica in mod direct numele candidatului si ii facea o scurta prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea careia vine, unde locuieste acesta, daca aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzatoare.

In cazul in care se afla in teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cat mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicatii telefonice.

Procurorii spun ca simpla mentionare a numelui unui candidat presupunea automat faptul ca acesta urma sa remita o suma de bani cu titlu de mita (care nu era standardizata, ci varia, in functie de profilul candidatului).

In ceea ce priveste cel de-al doilea palier infractional, in legatura cu inmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fara programare, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200 si 1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor.

Practic, acestia, in timp, si-au facut chiar un „renume”, in sensul ca puteau facilita cu succes omologarea/verificarea RAR, precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor, cu complicitatea unor functionari publici, contra unor sume de bani, cu atributii in ceea ce priveste aceste activitati (ingineri RAR, precum si agenti de politie si ofiteri de politie cu atributii de aprobare a documentelor din cadrul Serviciului Permise Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnica si inmatricularea autoturismelor erau realizate rapid, fara a mai fi nevoie de programare, iar in unele cazuri, chiar in conditiile in care documentele nu erau complete sau nu erau in regula ori autoturismele prezentau defectiuni tehnice majore.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: