Politologul Vladimir Tismaneanu: „Ce diferenta se poate vedea intre istericii gen Silviu Brucan si Grigore Preoteasa, din 1945, si de-alde Turcescu si Cristoiu de azi?”

Dupa cum se stie, pe 6 martie 1945 era instaurat primul guvern comunist din Romania: in urma presiunilor la care reprezentantii sovietici il supusesera pe regele Mihai, acesta nu a avut alta solutie decat sa-l numeasca pe „burghezul rosu”, dr Petru Groza, in functia de premier.
La aniversarea – sau mai curand spus la comemorarea – acestui trist eveniment, reputatul politolog Vladimir Tismaneanu a scris o postare sugestiva pe pagina sa de Facebook, comparand situatia din 1945 cu cea din prezent.
„Atunci urlau «Striviti naparcile burghezo-mosieresti!». Acum urla «Striviti agentura sorosista!» Aceeasi ura viscerala. Acelasi comportament de vanduti. Aceeasi voluptate a tradarii interesului national. Sincer, cred ca orice dezbatere despre aniversarea lui 6 martie1945 trebuie sa fie legata de 6 martie 2025. Cititi discursul din 5 martie al lui Emmanuel Macron si veti intelege de ce.”
Profesorul Tismaneanu mai scrie ca pe 6 martie comunismul a venit la putere in Romania prin dictat sovietic. Razboiul nu se incheiase, trebuiau pastrate niste aparente. De unde si brasoava cu „larga concentrare democratica”. Partidul Comunist nu avea nici baza de masa, nici credibilitatea politica pentru a-si impune dominatia.
„Monopolul puterii a fost obtinut prin abuzuri semantice, desfrau propagandistic si directe imixtiuni sovietice in afacerile interne ale Romaniei. Pe scurt, prin teroare. E bine sa ne amintim aceste adevaruri factuale acum cand urmasii agentilor sovietici de atunci se comporta identic in promovarea intereselor putiniste in Romania.
Care sa fie diferenta dintre un Adrian Severin si un Petre Constantinescu-Iasi? Intelectual vorbind, Severin iese jalnic din aceasta comparatie. Ori dintre Groza si Nastase?
Macar Groza putea invoca «scuza» ca incerca sa micsoreze pofta sovietica de jaf si de revansa. Mai departe, ce diferenta se poate vedea intre agitatorii isterici gen Silviu Brucan, Tudor Olaru, Nestor Ignat, N. Moraru, Grigore Preoteasa si Sorin Toma, in 1945-1946, si de-alde Turcescu, Cristoiu, Ciripoi-SRS, gasca Sputnik si alti «gusati» cu sau fara petlite care se opintesc sa subrezeasca aliantele vestice ale Romaniei? Ce diferenta erste intre ideologii comunisti Leonte Rautu si Miron Constantinescu atunci si Marga-Calorifer, putinofilul care denunta in fituica lui Nistorescu «globalismul sorosist», o sintagma resapata pentru «imperialismul anglo-american»?” isi incheie postarea reputatul politolog.