Politrucul Tariceanu ii ataca violent pe expertii Comisiei de la Venetia: „Superficiali, efectiv ma sperie”. Enervat ca au criticat public legile justitiei

politica

Opinia Comisiei de la Venetia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania este una „extrem de subtire” care, fiind una preliminara, nici nu trebuia facuta publica, a declarat duminica presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Venetia este de fapt „o opinie politica”.

„Un astfel de document, denumit ‘opinie preliminara’ nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie modificat. Nu stiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminara, dar prima remarca pe care vreau sa o fac pe fond – acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire. Este un document politic, este o opinie politica exprimata din partea Comisiei de la Venetia. Nu e normal.

Comisia de la Venetia trebuia sa analizeze subiectele de ordin juridic, nu optiunile politice. (…) Comisia de la Venetia trateaza lucrurile acestea cu o superficialitate care pe mine ma sperie. Efectiv ma sperie. In ceea ce priveste optiunile politice pe care le avem noi in domeniul politicii penale, in domeniul organizarii Justitiei, cred ca filtrele pe care le-am avut si care au functionat, inclusiv la Curtea Constitutionala, au fost suficiente’, a declarat Tariceanu, intr-o interventie telefonica la Romania tv.

Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat vineri opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, asupra carora atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei solicitasera opinia Comisiei.

Printre altele, Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii, capabile sa echilibreze influenta ministrului justitiei.

Comentarii: