Polonia a anuntat ca nu va mai livra arme Ucrainei, pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari legate de importul de cereale

externe

Mateusz Morawiecki, arme, Polonia, interdictie, Ucraine, acordul privind cerealele

Polonia a anuntat miercuri seara ca nu mai aprovizioneaza Kievul cu arme, declaratie care ilustreaza tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliati, intr-un moment cheie al ripostei Kievului la invazia rusa, scrie AFP, citata de Agerpres.

„Nu mai transferam niciun fel de arme in Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News.

„Ne concentram in principal pe modernizarea si inarmarea rapida a armatei poloneze, astfel incat aceasta sa devina una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, si asta intr-un timp foarte scurt”, a explicat el.

El a mai precizat ca hubul militar situat in orasul Rzeszow, in sud-estul tarii, prin care trec echipamente occidentale cu destinatia Ucraina, functioneaza normal.

Premierul nu a precizat cand Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a incetat sa le furnizeze si nici daca acest lucru are vreo legatura cu conflictul privind cerealele ucrainene, Varsovia interzicand importul lor pentru a proteja interesele fermierilor sai.

Anuntul sau a fost facut la cateva ore dupa convocarea „de urgenta” de catre Varsovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta fata de comentariile presedintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Marti, presedintele ucrainean a criticat ca „unele tari se pretind solidare (cu Ucraina) sprijinind indirect Rusia”.

Viceministrul polonez de externe, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denuntat aceasta „teza falsa” si „mai ales nejustificata in ceea ce priveste Polonia care sprijina Ucraina inca din primele zile ale razboiului”.

Anuntul de vineri al Bruxellesului cu privire la incetarea interdictiei de a importa cereale ucrainene, pronuntata in mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocand embargouri unilaterale la care Kievul a raspuns luni anuntand ca va depune plangere la Organizatia Mondiala a Comertului.

Ca raspuns, premierul polonez a avertizat miercuri ca va extinde lista produselor ucrainene interzise la import.

„A face presiuni asupra Poloniei in forurile multilaterale sau a trimite plangeri la tribunalele internationale nu sunt metode adecvate pentru solutionarea diferendelor dintre tarile noastre”, a avertizat diplomatia poloneza intr-un comunicat.

„Facem apel la prietenii nostri polonezi sa lase emotia deoparte”, a reactionat purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Oleg Nikolenko, dupa ce Varsovia a anuntat convocarea ambasadorului ucrainean.

Denuntand „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de catre Polonia a importurilor de cereale ucrainene”, Nikolenko a adaugat ca „partea ucraineana a propus Poloniei o solutie constructiva la problema cerealelor”.

El a deplans, de asemenea, „caracterul incorect” al remarcilor facute de presedintele polonez Andrzej Duda in cursul unei intalniri cu media la New York. Duda a comparat Ucraina mai ales cu un om care se ineaca, riscand sa-l traga la fund si, de asemenea, sa-l inece pe cel care incearca sa-l salveze (Polonia).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: