Polonia a calculat cat ii datoreaza Germania ca despagubiri de razboi: 1.300 de miliarde de euro

externe

Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele ce i-au fost provocate de Germania in al Doilea Razboi Mondial, a anuntat joi liderul partidului polonez de guvernamant Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a precizat ca Varsovia va cere oficial Berlinului reparatii de razboi, relateaza agentiile AFP si DPA, citate de Agerpres.

O estimare anterioara, mentionata de un parlamentar polonez in 2019, indica circa 850 de miliarde de euro. Partidul Lege si Justitie a evocat de mai multe ori in trecut problema reparatiilor de razboi, dar fara ca vreo cerere oficiala in acest sens sa fie transmisa Berlinului. Acum insa, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis ca o va face, desi a admis ca procesul obtinerii unor sume ar putea fi ”lung si dificil”.

”Suma prezentata a fost calculata folosind metoda cea mai limitata, precauta, asadar este posibil ca ea ca creasca”, a mai declarat Kaczynski, la o conferinta de presa organizata dupa ce o comisie parlamentara poloneza a prezentat un raport in trei volume despre pierderile economice, patrimoniale si umane provocate Poloniei de catre Germania in al Doilea Razboi Mondial in perioada 1939-1945.

Din suma totala ”o parte foarte serioasa reprezinta compensatia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetateni polonezi”, a mai spus liderul partidului polonez de guvernamant, evocand faptul ca ”ocupatia” germana a fost ”incredibil de criminala, incredibil de cruda si a cauzat efecte care, in numeroase cazuri, se simt si in ziua de azi”.

Guvernul de la Berlin nu a reactionat deocamdata la aceste declaratii, dar a precizat in alte dati ca problema reparatiilor de razboi pentru Polonia a fost inchisa dupa ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republica Democrata Germana (RDG) prin care Varsovia renunta la cererile privind compensatiile. Insa actualul guvern polonez considera acel acord drept ilegal.

Comentarii: