Polonia a cerut aprobarea oficiala Germaniei pentru a trimite tancuri Leopard 2 in Ucraina

externe

Germania a primit cererea oficiala a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 catre Ucraina, a anuntat marti ministrul polonez al apararii, in timp ce Varsovia creste presiunea asupra Berlinului pentru a-si da aprobarea, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricatie germana, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scara larga, pentru a o ajuta sa patrunda prin liniile ruse si recaptura teritoriu in acest an.

Germania, a carei aprobare este necesara pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezita, temandu-se ca va determina Moscova sa escaladeze conflictul.

„Germanii au primit deja cererea noastra pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 in Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„De asemenea, fac apel catre partea germana sa se alature coalitiei tarilor care sprijina Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a adaugat el. „Aceasta este cauza noastra comuna, deoarece securitatea intregii Europe este in joc!”, a mai scris el.

Berlinul a spus ca este dispus sa actioneze rapid daca exista un consens intre acesti aliati.

Duminica, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat ca Berlinul nu va sta in calea Poloniei daca ar face cererea. Luni, seful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a spus ca Germania nu blocheaza exportul tancurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: