Polonia a decis ca deciziile CEDO sunt „incompatibile cu Constitutia noastra”. Reactie dura de la Bruxelles: „Fara precedent!”

externe

Decizia Tribunalului Constitutional al Poloniei potrivit careia Conventia Europeana a Drepturilor Omului este incompatibila cu Constitutia acestei tari provoaca ”ingrijorari serioase”, a reactionat miercuri secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Hotararea de astazi a Tribunalului Constitutional al Poloniei este fara precedent si provoaca ingrijorari serioase”, se arata intr-un comunicat, amintind ca ”cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, intre care Polonia, s-au angajat sa garanteze drepturile si libertatile prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului”.

Tribunalul Constitutional al Poloniei a emis miercuri o decizie in care neaga dreptul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunta in spete legate de numirile judecatorilor polonezi si considera ca fiind incompatibile cu Constitutia poloneza parti ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, relateaza agentiile AFP si Reuters.

”Articolul 6 al Conventiei (…), in masura in care include Tribunalul Constitutional in definitia sa a unei instante, nu este compatibil” cu Constitutia Poloniei, motiveaza presedinta Tribunalului Constitutional al Poloniei, Julia Przylebska.

Este ”o zi mare pentru statul de drept si suveranitatea poloneze”, a transmis pe Twitter ministrul adjunct polonez al justitiei, Sebastian Kaleta, salutand ”oprirea unei noi tentative ilegale de interferenta externa in sistemul (judiciar) polonez”.

”Curtea Constitutionala se debaraseaza de o hotarare a CEDO care incalca sistemul nostru” judiciar, a adaugat Kaleta. Hotararea Tribunalului Constitutional al Poloniei vine in urma unei solicitari din partea Ministerului Justitiei polonez de a se pronunta asupra unui verdict prin care CEDO a considerat ilegala modalitatea de numire a judecatorilor in cadrul Tribunalului Constitutional polonez.

Anterior, intr-un verdict separat, CEDO a considerat de asemenea ilegala noua camera disciplinara creata in cadrul Curtii Supreme poloneze. Crearea acestei camere disciplinare a agravat conflictul dintre Varsovia si Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotarare prin care cere Varsoviei sa suspende activitatea acestei camere.

Aceasta hotarare a fost considerata neconstitutionala de Tribunalul Constitutional polonez, care a contestat implicit intaietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre si a iritat astfel si mai mult Bruxellesul.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) – si Conventia Europeana a Drepturilor Omului pe baza careia emite verdictele – are jurisdictie asupra statelor membre ale Consiliului Europei, asadar fara vreo legatura cu Uniunea Europeana sau cu Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), dar contestatarii reformelor judiciare poloneze au apelat la fiecare dintre aceste instante supranationale.

Intrucat guvernul polonez nu a dizolvat respectiva camera disciplinara, CJUE a emis o noua hotarare prin care impune Poloniei o amenda de un milion de euro pe zi. Anterior, CJUE a mai stabilit o amenda impotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a inchide mina de lignit de la Turow.

Ministrul polonez al justitiei, Zbigniew Ziobro, a declarat ca ”Polonia nu poate si nu trebuie sa plateasca niciun zlot (moneda poloneza – n.red.)” din amenzile decise de CJUE, pentru ca statul polonez nu trebuie sa se supuna ”faradelegii”, el cerand in paralel Tribunalului Constitutional polonez sa se pronunte asupra legalitatii acestor amenzi.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecuta ca Polonia trebuie sa desfiinteze noua Camera disciplinara pentru judecatori din cadrul Curtii Supreme inainte ca Bruxellesul sa-i aprobe PNRR-ul.

In timp ce Bruxellesul considera reformele judiciare poloneze o tentativa de control politic asupra justitiei, guvernul de la Varsovia sustine ca Polonia are nevoie de aceste reforme pentru a elimina coruptia din sistemul judiciar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: