Polonia a infiintat o comisie pentru „investigarea influentei rusesti” in tara. Comisia va fi condusa de un general, seful serviciului de contrainformatii militare

externe

Donald Tusk, amenintare, moarte, tentativa de asasinar, Robert Fico

Premierul polonez, Donald Tusk, a infiintat o comisie insarcinata cu investigarea influentei rusesti si belaruse in Polonia in perioada 2004-2024.

Decizia vine pe fondul unor ingrijorari sporite cu privire la amenintarea cu care se confrunta Polonia din partea vecinilor sai din est. In timpul conferintei de presa de luni, in care a anuntat noua comisie, Tusk a dezvaluit ca este „probabil” ca Rusia sa se afle in spatele unui incendiu recent care a distrus cel mai mare centru comercial din Varsovia, relateaza Notes from Poland.

Cu toate acestea, principalul partid de opozitie, Lege si Justitie (PiS), sustine ca noua comisie nu este menita sa investigheze cu adevarat influenta rusa. Acesta spune ca, de fapt, Tusk si altii din jurul sau sunt cei care au cooperat in trecut cu Rusia.

Marti dupa-amiaza, Tusk a anuntat ca a semnat un ordin prin care a creat comisia si ca, la recomandarea ministrului Justitiei, Adam Bodnar, l-a numit ca presedinte al acesteia pe generalul Jaroslaw Strozyk, seful Serviciului de contrainformatii militare (SKW).

Restul membrilor comisiei vor fi recomandati de ministrii de Interne, Vulturii, Finantelor, Afacerilor externe, Apararii, Bunurilor statului si Afacerilor digitale.

Tusk a precizat ca aceasta comisie nu va avea puterea de a chema martori la interogatoriu, ci va „analiza documente, va analiza mass-media”.

„Comisia va actiona cu discretie”, a spus Tusk. „Nu vor exista audieri mediatice, nu va fi nicio media [prezenta] in timpul activitatii acestei comisii… [pentru a se asigura ca aceasta poate] lucra fara povara insuportabila a speculatiilor si a presupunerilor in viata publica.”

„Cu toate acestea, vom informa in mod sistematic cu privire la efectele activitatii sale”, a adaugat premierul, mentionand ca primul raport partial al comisiei va fi disponibil in aproximativ doua luni. „Rezultatul activitatii acestei comisii va fi, cel mai probabil, notificari catre procuratura.”

Tusk a negat ca aceasta comisie va fi folosita din punct de vedere politic pentru a viza opozitia. Premierul si partidul sau Platforma Civica (PO) au acuzat in mod regulat PiS ca actioneaza in interesul Rusiei.

„Comisia, care urmeaza sa investigheze posibilele influente rusesti asupra politicii poloneze din ultimii ani, nu vizeaza nicio confruntare cu opozitia”, a declarat Tusk intr-un interviu acordat luni postului de televiziune TVN.

„Nu sunt deloc interesat de culorile partidelor. Suntem preocupati de eliminarea unei amenintari care este aici si acum, astazi si maine”, a adaugat el.

In acelasi timp, insa, Tusk i-a indicat pe viceliderul PiS si fost ministru al Apararii, Antoni Macierewicz, ca persoana care ar putea fi anchetata.

El l-a acuzat pe Macierewicz de „slabirea dramatica a capacitatilor de aparare ale statului polonez” si de „introducerea in cele mai sensibile locuri a unor persoane care nu si-au ascuns niciodata simpatiile lor clar pro-rusesti”.

„Latul de informatii pe care il strangem se strange in jurul lui Antoni Macierewicz. Este cu adevarat ingrozitor ca acest om a avut o asemenea influenta asupra a ceea ce se intampla in Polonia”, a declarat Tusk. „Exista mai multe persoane [in jurul lui Macierewicz] ale caror actiuni au fost in mod clar sabotaj politic”.

In replica, Macierewicz a declarat pentru postul de televiziune TV Republika ca, de fapt, Tusk si oamenii din jurul sau au fost cei care au cooperat cu Rusia si au continuat politicile fostului regim comunist din Polonia.

Presedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat, de asemenea, ca scopul noii comisii a lui Tusk nu este de a investiga cu adevarat influenta rusa, ci de a distrage atentia de la faptul ca Tusk si cei din jurul sau au fost cei care „au cooperat cu Rusia impotriva Poloniei”.

Kaczynski a declarat ca ar sustine infiintarea unei astfel de comisii „daca principalul suspect este premierul”.

Chiar si o figura importanta a unuia dintre partenerii de coalitie ai lui Tusk – Michal Gramatyka, din partidul Polonia 2050 (Polska 2050) – si-a exprimat ieri scepticismul in legatura cu comisia, descriind-o drept un „proiect politic inutil”, relateaza Dziennik Gazeta Prawna.

Anul trecut, PiS, pe cand era inca la putere, a infiintat de asemenea o comisie pentru a investiga influenta rusa in Polonia. Organismul a primit puteri extinse, inclusiv capacitatea de a interzice persoanelor sa ocupe functii, ceea ce a dus la temeri ca va fi folosit in scopuri politice impotriva opozitiei de atunci.

Aceste puteri au fost diminuate in urma criticilor din partea UE si a SUA. In noiembrie, comisia a emis un raport in care recomanda ca politicienilor importanti din opozitie, inclusiv lui Donald Tusk, sa nu li se permita sa ocupe functii responsabile de securitatea statului. Tusk a preluat functia de prim-ministru in luna urmatoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: