Polonia ameninta cu blocarea planului UE de relansare economica. Romania ar trebui sa primeasca 80 de miliarde de euro

externe

Cel mai puternic politician din Polonia a amenintat ca va bloca prin veto planul de relansare economica a Uniunii Europene si bugetul multianual al blocului comunitar daca tara sa va fi „santajata” in continuare din cauza identitatii culturale, anunta Reuters.

Jaroslaw Kaczynski, vicepremier si presedinte al partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), considerat liderul de facto al tarii, a facut comentariul in timpul unui interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Polska Codziennie.

Liderii UE au ajuns in luna iulie la un acord asupra bugetului de sapte ani al blocului comunitar si asupra planului de relansare economica post-pandemie dar ambele pachete trebuie aprobate de Parlamentul European si ratificate de parlamentele nationale ale celor 27 de state membre.

Polonia si Ungaria au amenintat anterior ca vor bloca planul de relansare economica in cazul in care finantarea va fi conditionata de respectarea statului de drept.

Presedintele Comisiei Europene, crestin-democrata Ursula von der Leyen, a declarat luna trecuta ca nu exista loc in spatiul comunitar pentru „zone libere de LGBT” si ca doreste suspendarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta drepturile minoritatilor sexuale, o critica directa la adresa Poloniei.

„Va avea loc un veto. Daca amenintarile si santajul sunt mentinute vom apara ferm interesele vitale ale Poloniei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru Gazeta Polska, adaugand ca „ne confruntam cu o tentativa de a ne fi luata suveranitatea, chiar si in sfera culturala. Ne vom apara identitatea…Nu ne vom lasa terorizati cu bani”.

Guvernul PiS condus din umbra de Kaczynski se afla in conflict cu UE de mai multi ani, fiind acuzat de liderii comunitari de subminarea valorilor democratice.

Atat Polonia cat si Ungaria sunt investigate de UE pentru subminarea independentei justitiei, mass-media si a ONG-urilor si si-ar putea vedea fondurile europene suspendate.

Comentarii: