Polonia anunta Bruxellesul ca nu accepta „restrictionarea suveranitatii noastre”. Acuzatii de santaj la adresa Comisiei Europene

externe

Ministrul polonez al Justitiei, Zbigniew Ziobro, a acuzat joi Comisia Europeana ca exercita un „santaj” asupra Poloniei pentru ca a sugerat ca plata fondurilor europene pentru relansare dupa criza sanitara este conditionata de respectarea statului de drept de catre Varsovia, relateaza AFP, citat de Agerpres.

„Niciun oficial, la un nivel inferior sau inalt, nu are dreptul de a exercita un santaj sau de a se deda unui tip de santaj de natura corupta”, a declarat presei ministrul, facand aluzie la declaratii ale comisarului european Paolo Gentiloni.

„Daca am lua aceste afirmatii in serios, ar insemna ca acest oficial spune guvernului polonez, statului polonez, ca ii da banii daca accepta conditii umilitoare asociate unei restrictionari a suveranitatii voastre”, a adaugat el.

Miercuri, Paolo Gentiloni a declarat ca „discutiile continua”. „Nu am incheiat inca”, a subliniat el, dand asigurari ca Bruxellesul are „o atitudine de cooperare” in privinta planului de relansare in Polonia.

„Discutiile, autoritatile poloneze o stiu foarte bine, se refera de asemenea si la chestiunea suprematiei legilor Uniunii Europene si posibilele consecinte ale acestei chestiuni asupra planului de relansare si rezilienta polonez”, a adaugat comisarul european.

Varsovia si Uniunea Europeana au o disputa in legatura cu reforme judiciare controversate adoptate de partidului aflat la putere in Polonia, Lege si Justitie (PiS).

In joc sunt miliarde de euro reprezentand imprumuturi la o dobanda scazuta (34 de miliarde de euro) si subventii (23 de miliarde) cerute de Polonia.

Bruxellesul nu a dat unda verde alocarii banilor din cauza disputei cu Varsovia privind respectarea statului de drept.

Comentarii: