Polonia anunta ca trimite Ucrainei patru avioane MiG-29 „chiar in acest moment”. Presedintele Duda: „Patru avioane in stare de functionare deplina”

externe

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anuntat, joi, dupa o intalnire cu noul presedinte al Cehiei, Petr Pavelm ca tara sa va trimite in Ucraina patru avioane MiG-29 „in zilele urmatoare”.

Cehia si Polonia sunt tari care se afla in avangarda absoluta atunci cand vine vorba de sprijinul acordat Ucrainei, a declarat presedintele Andrzej Duda, intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu presedintele ceh. Varsovia este prima capitala straina pe care generalul Petr Pavel a vizitat-o dupa preluarea mandatului.

In timpul conferintei, presedintele Andrzej Duda a fost intrebat despre avioanele de vanatoare MiG-29, pe care, asa cum a anuntat anterior premierul Mateusz Morawiecki, se asteapta ca Polonia sa le predea Ucrainei in termen de 4-6 saptamani.

„Este vorba despre (avioanele) MiG-29, care sunt inca aparate active in apararea aeriana a tarii noastre. Intr-adevar, o astfel de decizie a fost luata la nivelul autoritatilor de stat. Se poate spune cu siguranta ca trimitem literalmente aceste MiG-uri in Ucraina chiar in acest moment. In prezent, mai avem inca o duzina de aceste MiG-uri. Acestea sunt MiG-uri pe care le-am preluat la inceputul anilor 1990 de la armata est-germana. Acestia sunt ultimii lor ani de functionare, in functie de capacitatile lor tehnice”, a declarat presedintele, citat de RP.

„Vom preda Ucrainei patru avioane in stare de functionare deplina in urmatoarele zile. Restul avioanelor sunt in curs de intretinere, sunt pregatite”, a adaugat el, fara a preciza numarul exact de avioane MiG-29 pe care Polonia le va preda Ucrainei.

„Locul lor va fi luat de avioane FA-50 nou livrate din Coreea de Sud, primele fiind asteptate pana la sfarsitul anului. Si apoi escadrile de avioane F-35”, a subliniat el.

„In urmatorii ani, tot acest stoc (de avioane de lupta) va fi suplimentat, modernizat, dar vom avea si forte aeriene suplimentare, sub forma unor avioane de lupta supermoderne”, a conchis el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: