Polonia cedeaza, se apropie de un acord cu Bruxellesul in privinta justitiei. Varsovia are nevoie de banii din PNRR

externe

Deputatii coalitiei de guvernare din Polonia s-au pus de acord joi asupra reformelor justitiei despre care guvernul afirma ca vor debloca fondurile prevazute prin Planul de relansare si rezilienta al Uniunii Europene, pentru a ajuta economia marcata de efectele pandemiei si razboiului din Ucraina, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Peste 35 miliarde de euro in granturi si imprumuturi au fost blocate din cauza disputei cu Bruxellesul, dar Varsovia a indicat ca a ajuns la un acord pentru deblocarea lor si asteapta aprobarea UE in zilele urmatoare.

Proiectul de reforma a justitiei convenit joi este crucial in acest sens.

Deputatii care au dezbatut proiectul intr-o comisie parlamentara au preluat propunerile presedintelui Andrzej Duda ca baza de reforme, insa partidul ultraconservator Polonia Unita, partenerul junior in coalitia de guvernare, s-a opus unui test de impartialitate pentru judecatori, pe motiv ca ar putea paraliza sistemul.

Potrivit amendamentelor convenite, a fost eliminat un articol care ar fi permis contestarea in justitie pe aceasta baza a sentintelor deja pronuntate, a relatat agentia oficiala de presa PAP.

Prevederile referitoare la un test de independenta pentru judecatori in cazurile nefinalizate au ramas in proiectul legii.

De asemenea, un preambul referitor la intaietatea Constitutiei Poloniei asupra normelor stabilite de organizatii internationale precum UE a fost adaugat ca rezultat al unui amendament al Poloniei Unite.

‘Sunt foarte bucuroasa ca aceasta comisie a adoptat proiectul de lege al presedintelui. Sper ca finalizarea este aproape si ca (proiectul) va deveni curand lege’, a declarat Malgorzata Paprocka, reprezentanta presedintelui, citata de PAP.

Noua lege ar inlocui Camera disciplinara a Curtii Supreme, despre care criticii spun ca este politizata, cu un nou organism.

Uniunea Europeana conditioneaza deblocarea fondurilor din PNRR pentru Varsovia de implementarea unei decizii a Curtii Europene de Justitie de dizolvare a acestei camere. Pana la conformare, Polonia este amendata cu 1 milion de euro pe zi.

Criticii spun totusi ca reforma nu merge suficient de departe pentru a garanta ca judecatorii nu vor fi supusi presiunilor politice.

Votul in parlamentul polonez asupra proiectului de lege ar putea avea loc inainte de sfarsitul lunii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: