Polonia face inca un pas mare, este gata sa-si trimita avioanele MIG-29 in Ucraina: „Pilotii ucraineni ar putea sa zboare pe ele imediat”

externe

andrzej duda, presedinte, polonia

Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat ca Polonia ia in considerare posibilitatea de a preda Ucrainei avioanele sale MiG-29. Polonia se va alatura si coalitiei occidentale pentru a furniza Ucrainei avioane de lupta F-16, daca o astfel de coalitie ar fi formata.

Duda a declarat ca pregatirea unui pilot de F-16 este un proces pe termen lung: „Pregatirea pilotilor ucraineni necesita luni lungi de pregatire”.

Intr-un interviu pentru Ukrinform, Duda a mentionat ca pilotii ucraineni sunt „gata sa zboare aproape imediat” pe avioanele de lupta MiG-29 sau Suhoi.

„De fapt, ei ar putea zbura acasa pe ele imediat. Prin urmare, fara indoiala, daca avioanele MiG-29 sunt transferate, ele vor putea intari imediat apararea Ucrainei, iar acest lucru este foarte important.

Bineinteles, foarte putine tari NATO au avioane MiG. Noi inca mai avem cateva dintre aceste aeronave si vom lua in considerare aceasta chestiune”, a subliniat Duda.

Duda a adaugat ca exista o „problema” in chestiunea furnizarii de catre Polonia a avioanelor de vanatoare F-16 catre Ucraina, deoarece „pur si simplu nu sunt suficiente in Polonia, avand in vedere amploarea si potentialul general al tarii”.

El a precizat ca Polonia asteapta in prezent avioane F-35 si FA-50, achizitionate din SUA si Coreea de Sud.

„Acesta este un moment dificil pentru noi, deoarece noi insine asteptam avioanele. Bineinteles, daca se va crea o coalitie  larga intre tarile NATO, atunci cu siguranta ne vom alatura si noi. Dar trebuie sa decidem formula in care se va intampla acest lucru, vom discuta cu aliatii nostri”, a mai spus Duda.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: