Polonia il acuza pe Putin: „A fost un act terorist RUSESC. Kremlinul a eliminat intreaga elita poloneza”

externe

Ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, a relansat in mod public teza sa potrivit careia catastrofa aeriana de langa Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele Lech Kaczynski impreuna cu alti 95 de oficiali polonezi, a fost un act ‘terorist’ rusesc, au relatat luni media poloneze, citate de Agerpres.

Mai multi responsabili ai opozitiei au reactionat la acuzatiile ministrului polonez la adresa Moscovei, reamintind ca niciun fel de dovada in sustinerea tezei unui atentat nu a fost gasita dupa tragedie.

‘Acest gen de declaratie poate fi calificata drept nefondata, partinitoare si care nu are nimic de a face cu circumstantele reale ale accidentului aviatic’, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Markin, purtatorul de cuvant al Comitetului de ancheta de pe langa Parchetul rus, a calificat drept ‘absurde’ aceste afirmatii ale ministrului polonez al apararii, potrivit Reuters si TASS. ‘Un nou lider a aparut in cursa pentru cele mai absurde si stupide declaratii’, scrie Markin, in microblogul sau de pe Twitter, atasand link-ul catre un articol cu afirmatiile ministrului.

‘Dupa Smolensk, putem spune ca noi am fost prima victima majora a terorismului in conflictul ce se desfasoara in fata ochilor nostri’, a spus Macierewicz, intr-o conferinta sustinuta sambata la universitatea ultracatolica din Torun, ale carui declaratii au fost intens mediatizate.

Ministrul polonez al apararii — membru marcant al partidului Lege si Justitie (PiS), formatiune aflata la putere in prezent in Polonia si condusa de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui defunct — a mai spus ca accidentul aviatic de langa Smolensk ‘a avut drept scop sa lipseasca Polonia de conducerea sa, care a condus natiunea noastra spre independenta’.

Ministrul polonez a lasat sa se inteleaga ca ceea ce s-a intamplat la Smolensk a fost reactia Rusiei la cererea formulata de Polonia in 2009 de a califica drept ‘genocid’ masacrarea a mii de ofiteri polonezi la Katyn de catre politia politica a lui Stalin in 1940.

‘La doar sase luni dupa aceea, am vazut ca incercarea de a ridica aceasta problema a provocat o reactie pe care lumea contemporana nu si-o putea imagina. O reactie care a antrenat moartea intregii elite poloneze, pur si simplu moartea delegatiei poloneze in zbor spre Katyn, deasupra Smolensk’, a spus ministrul polonez. ‘Terorismul’ este o ‘creatie a gandirii socialist-sovietice, care nu a existat in istoria mondiala occidentala si crestina’, a mai spus Macierewicz.

O ancheta oficiala desfasurata de Varsovia in perioada cand premier era Donald Tusk a concluzionat ca o eroare a pilotilor polonezi, in conditii de ceata densa, combinata cu alti factori, a condus la aceasta catastrofa aeriana, care a indoliat intreaga tara. Cu toate acestea, comisia poloneza de ancheta a atribuit si Rusiei o parte a vinei pentru tragedie, evidentiind erori comise de doi controlori de trafic aerian si echipamente care nu functionau pe aerodromul militar de langa Smolensk.

Guvernul polonez a redeschis in luna februarie ancheta cu privire la circumstantele catastrofei aviatice de la Smolensk, in care si-a pierdut viata fostul lider Lech Kaczynski.

Presedintele Lech Kaczynski impreuna cu sotia sa Maria si alte 94 de persoane aflate la bordul avionului oficial, inclusiv responsabili militari de rang inalt si oameni politici, si-au pierdut viata in accident. Delegatia poloneza urma sa asiste la o ceremonie comemorativa la Katyn, langa Smolensk, dedicata implinirii a 70 de ani de la masacrarea mai multor mii de ofiteri polonezi la ordinul lui Stalin in 1940.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: