Polonia, in razboi pe toate fronturile cu Bruxellesul: „UE sa renunte la santaj si sa revina la radacinile sale, la suveranitatea statelor membre”

externe

Disputa intre UE si Varsovia privind independenta justitiei poloneze si primatul dreptului UE s-a impus pe agenda summitului liderilor celor 27, care se reunesc joi si vineri la Bruxelles, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Chiar inainte de inceputul reuniunii, seful guvernului polonez Mateusz Morawiecki s-a intalnit cu presedintele francez Emmanuel Macron si urma sa aiba o intrevedere la 12.00 GMT cu cancelarul german Angela Merkel.

Sefii de stat si de guvern trebuie sa discute despre cresterea accentuata a preturilor la energie, intarzierile anumitor tari in vaccinarea impotriva COVID-19 si tensiunile cu Belarusul in jurul afluxului de migranti.

Acestui program incarcat i s-a adaugat criza declansata de Tribunalul constitutional polonez – apropiat de partidul nationalist conservator la putere – care a decretat pe 7 octombrie anumite articole din tratatele europene incompatibile cu Constitutia nationala.

O decizie denuntata de Bruxelles ca un atac fara precedent impotriva primatului dreptului european si a competentei Curtii de Justitie a UE, dar si ca pe ilustrarea ultima a lipsei de independenta a justitiei poloneze fata de guvern.

Aceasta a provocat tensiuni marti intre, de o parte, Parlamentul European si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis ca va lua masuri impotriva Varsoviei, si de cealalta parte premierul polonez, care a vorbit inca o data despre suprematia Constitutiei nationale.

„UE este intr-un moment crucial in care trebuie sa aleaga fie sa-si continue limbajul fortei si al santajului, care va duce dupa parerea mea la o atrofiere a organizatiei, fie sa revina la radacinile sale, la suveranitatea statelor membre”, a declarat joi dimineata ministrul adjunct al afacerilor externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru media poloneze.

La cerea anumitor state, printre care Tarile de Jos, subiectul va fi „abordat” la reuniunea Consiliului European, dar nu va prilejui adoptarea de concluzii, spre deosebire de alte puncte de pe ordinea de zi.

„Un mare numar de sefi de stat si de guvern isi vor exprima ingrijorarea”, a spus un diplomat european.

Insa anumite tari, precum Germania, sunt adepte ale „dialogului” cu Varsovia. „Nu este vorba de a face din acest summit o confruntare (…) Nu asteptam o discutie privind sanctiuni impotriva Poloniei”, a spus o sursa guvernamentala la Berlin.

Dupa intalnirea sa cu Angela Merkel, premierul polonez va avea o reuniune cu omologii sai din grupul de la Visegrad (Ungaria, Republica Ceha si Slovacia).

Mai multe capitale considera ca este de neconceput o aprobare a planului de relansare polonez de 36 de miliarde de euro, in prezent blocat de Comisie, care cere garantii privind independenta sistemului judiciar al tarii.

„Nu vad cum, in starea actuala, cum Comisia ar putea sa valideze acest plan de relansare”, au comentat surse de la Palatul Elysee. „Nu este un santaj financiar, este raspunsul privind principii fundamentale, de prim rang, printre care se afla garantiile privind statul de drept si independenta justitiei”.

UE dispune de alte instrumente pentru a impune respectarea statului de drept, dar sunt dificil de pus in aplicare, si tarile membre se opun oricarei precipitari.

Eurodeputatii fac presiuni asupra Comisiei, amenintand cu o actiune in justitie pentru ca aceasta sa declanseze fara intarziere un nou mecanism care permite suspendarea platilor de fonduri UE catre tarile in care se constata incalcari ale statului de drept care aduc atingere bugetului comunitar.

O procedura care ar putea viza Polonia si Ungaria, alta tara criticata cu regularitate de Bruxelles. Insa statele membre prefera sa astepte un aviz al CJUE privind aceasta reglementare inainte de a o utiliza.

Mecanismul face in prezent obiectul unui recurs in anulare al Poloniei si Ungariei in fata justitiei europene si o decizie nu este asteptata inainte de sfarsitul anului sau de inceputul lui 2022.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: