Polonia incepe desfasurarea si testarea sistemului de rachete Patriot. Doua baterii cu 8 lansatoare fiecare, 208 rachete Patriot PAC-3 MSE

externe

Armata poloneza va incepe in octombrie desfasurarea si testarea sistemului de rachete Patriot, a declarat presei Caroline Touchstone, directoarea Raytheon, compania americana producatoare a acestor sisteme, transmite joi EFE, citata de Agerpres.

Touchstone a comunicat aceasta informatie in timpul Expozitiei Internationale a Industriei Apararii, care se desfasoara la Kielce (centrul Poloniei) si a explicat ca, in doar cateva saptamani, radarele, generatoarele si sistemele de control al incendiilor care alcatuiesc acest sistem complex vor deveni operationale.

In noiembrie 2017, Polonia a devenit prima tara pentru care SUA au autorizat vanzarea complexului sistem de control unificat al apararii aeriene si al apararii antiracheta (IBCS) Patriot si in total va primi doua baterii cu 8 lansatoare fiecare, 208 rachete Patriot PAC-3 MSE si 11 proiectile suplimentare, acestea din urma fara incarcatura, pentru a putea face teste.

Bateriile Patriot care vor ajunge in Polonia sunt varianta care foloseste radare cu un camp de detectie de 120 de grade, dar si versiunea mai avansata, cu radare cu o raza de detectie de 360 de grade, care vor ajunge insa in aceasta tara intr-o a doua faza.

Potrivit lui Ryan Lehman, de la compania Raytheon, ”este posibil ca industria poloneza sa participe la productia acestor radare”.

Costul programului ”Wisla” de aparare aeriana, in care este inclus sistemul Patriot, a fost subiect de polemica din cauza cresterii pretului, in contextul in care, in 2018, ministrul apararii polonez Mariusz Blaszczak anuntase ca va costa ”la jumatate”.

Contractul semnat in 2018 prevede plata a 4,5 miliarde de euro pentru prima faza a programului, insa costul celei de-a doua faze va depinde de ce anume va alege Varsovia: fie cumpara mai multe rachete PAC-3 MSE, fie prefera rachetele SkyCeptor, o optiune mai putin costisitoare si compatibila cu restul componentelor Patriot.

In ultimii ani, Polonia a intreprins un program ambitios de extindere si modernizare a fortelor sale armate, aminteste EFE.

Mai mult despre:

Comentarii: