Polonia isi anunta sustinerea puternica pentru Budapesta: „Ne vom opune cu toata forta oricarui demers al Bruxellesului care ar urmari sa priveze Ungaria de fonduri”

externe

Polonia afirma ca se va opune „oricarui demers” al Bruxellesului care urmareste sa priveze Ungaria de finantari europene de 7,5 miliarde de euro din cauza riscurilor de coruptie din aceasta tara, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Comisia Europeana a evidentiat duminica „nereguli” si „carente” in procedurile de achizitii publice din Ungaria, proportia „anormal” de ridicata a cererilor unice pentru aceste contracte, precum si lipsa controlului asupra conflictelor de interese si absenta urmaririlor judiciare in caz de suspiciuni de frauda.

„Polonia se va opune cu toata forta oricarui demers al institutiilor europene care ar urmari sa priveze de fonduri o tara membra, in acest caz Ungaria, intr-un mod complet neautorizat”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki intr-o conferinta de presa.

Citeste si: UE trece la actiune: taie toti banii PNRR pentru Ungaria plus 70% din fondurile europene. Orban, acuzat ca refuza „sa lupte impotriva coruptiei in contractele publice”

Seful guvernului nationalist-populist polonez, el insusi in conflict cu Bruxellesul, care il acuza de nerespectarea statului de drept, a reamintit ca omologul si aliatul sau ungar Viktor Orban a pregatit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeana”.

Bruxellesul a acordat un termen de cateva saptamani Budapestei pentru a face reforme.

Executivul european a sugerat Consiliului, institutia care reprezinta statele membre si careia ii revine decizia finala, sa suspende 65% din fondurile a trei programe legate de politica de coeziune, ceea ce reprezinta 7,5 miliarde de euro.

Bruxellesul a declansat in aprilie impotriva Ungariei o procedura care nu a mai fost folosita pana acum si care ar putea conduce la suspendarea unor finantari europene cat timp utilizarea lor este amenintata de incalcari ale principiilor statului de drept

Mai mult despre:

Comentarii: