Polonia isi face un aliat puternic in lupta cu Bruxelles-ul. Ce pune la cale guvernul de la Varsovia impreuna cu Marea Britanie

analize

Premierul britanic Theresa May a vizitat Varsovia pentru a semna un nou tratat de aparare intre Marea Britanie si Polonia. May a descris intelegerea drept un ”simbol puternic” al cooperarii stranse intre cele doua tari; totusi, acordul ilustreaza mai putin cooperarea dintre cele doua tari si mai mult regresul lent al Europei catre realitatile anterioare Uniunii Europene, prin fragmentarea blocului comunitar, scrie Agerpres.

Pe masura ce isi urmaresc interesele lor nationale in fata agendelor multinationale, statele membre ale UE prefera tot mai mult aranjamentele bilaterale in locul cooperarii multilaterale. Noul acord militar intre Marea Britanie si Polonia este un exemplu al acestei tendinte. Obiectivul intelegerii este sporirea cooperarii intre armatele celor doua tari. Dar cooperarea intre armatele britanica si poloneza nu este deloc ceva nou. (Marea Britanie are deja trupe desfasurate in flancul estic al NATO, inclusiv in Polonia.) Ceea ce este nou este formarea unei aliante de-a lungul periferiei Europei impotriva Bruxelles-ului.

Conform prevederilor acordului, cele doua tari vor cheltui 10 milioane de lire sterline – circa 13 milioane de dolari (o suma mica daca ne raportam la cele obisnuite in sectorul apararii) – pentru proiecte de comunicatii strategice. Intelegerea mentioneaza si sporirea cooperarii in securitatea cibernetica pentru a contracara ”dezinformarea” ruseasca in regiune.

Istoria releva legaturi puternice intre cele doua tari. In august 1939 ele au format alianta militara anglo-poloneza. In luna septembrie a aceluiasi an, Marea Britanie si Franta au declarat razboi Germaniei dupa ce nemtii au invadat Polonia. Relatiile dintre Polonia si Marea Britanie au fost tensionate in timpul Razboiului Rece, in conditiile in care Polonia a fost un stat satelit al URSS.

Dar odata cu incheierea Razboiului Rece, aceste relatii s-au consolidat, atat in sectorul apararii cat si in chestiunile europene. Atunci cand Polonia s-a alaturat NATO si relatiile ei cu SUA au evoluat intr-un parteneriat strategic, Marea Britanie si-a sporit la randul ei legaturile militare cu Polonia. In cadrul UE, dupa aderarea Poloniei in 2004, cele doua tari s-au sprijinit reciproc, votand la fel pentru sau impotriva acelorasi propuneri privind politicile europene formulate de Bruxelles.

Saptamana trecuta Comisia Europeana a invocat pentru prima data articolul 7 impotriva Poloniei pentru incalcarea valorilor comune europene si a statului de drept. Aceasta ar putea sa conduca pentru Polonia la pierderea dreptului ei de vot in Consiliul UE. I s-ar putea de asemenea taia finantarea din partea UE. Dar prin semnarea unui acord militar bilateral, Marea Britanie se impotriveste Comisiei Europene in atacul acesteia impotriva Poloniei, intr-un moment in care Londra isi negociaza propria intelegere cu Bruxelles-ul privind retragerea ei din UE. Polonia si Marea Britanie sunt deja la periferia geografica a Europei. Acum ele devin amandoua parte si a periferiei politice.

Faptul ca Uniunea Europeana este birocratica nu este un secret; ea opereaza pe baza unui set complex de reguli si directive. Chiar si la negocierile ei cu Marea Britanie, in care ambele parti au nevoie de o solutie, mandatul Bruxelles-ului este rigid si marcat de complexitate. In acelasi timp, Bruxelles-ul are divergente cu Polonia, intrucat Varsovia nu a acceptat unele directive europene, si a lansat mai devreme anul acesta o procedura de infringement pe tema statului de drept, incercand astfel sa determine Polonia sa aplice legislatia UE. Toate acestea vin intr-un moment in care economiile europene se redreseaza dupa criza economica din anul 2008 si inca se confrunta cu probleme sociale care trebuie gestionate la nivel national. UE se afla sub o presiune crescanda si este incapabila sa se adapteze din cauza modului in care a fost structurata.

Fragmentarea Uniunii Europene s-a accelerat incepand din anul 2008. Au fost recent discutii ca Germania sa deschida calea formarii unei uniuni separate si consolidate in care membrii ei – toti din zona euro – sa isi armonizeze politicile economice si fiscale. Aceasta le-ar permite sa nu mai fie responsabili pentru acei membri cu performante mai slabe.

Trebuie sa ne asteptam la formarea unor noi blocuri de aliante in Europa, intrucat membrii UE nu impartasesc toti aceleasi interese. Germania si Franta au opinii diferite de cele ale Poloniei sau Greciei in chestiuni esentiale. Polonia se teme de Rusia, in timp ce Germania se concentreaza pe gestionarea crizei refugiatilor si a amenintarilor interne privind securitatea.

Marea Britanie, datorita geografiei sale, a reusit intotdeauna sa-si pastreze optiunile deschise. De la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Marea Britanie si-a schimbat strategia de la mentinerea balantei de putere pe continent la mentinerea balantei intre SUA si Europa. Ea a asteptat sa vada daca UE va evolua intr-o entitate puternica si capabila sa concureze SUA, pastrandu-si totodata relatia apropiata cu SUA si mizand pe amandoua. Marea Britanie s-a alaturat UE atunci cand blocul comunitar a devenit mai unit, dar si-a pastrat autonomia si a refuzat sa intre in zona euro. A estimat ca daca statele-natiune se vor reafirma ca actori politici principali in Europa si UE esueaza, atunci Marea Britanie se va regasi intr-o pozitie din care va putea exploata fragmentarea Europei in propriul sau avantaj politic si economic si SUA vor fi dispuse sa ii sprijine strategia.

Acum UE se afla sub presiune din interior. Mai multe Europe se contureaza. Strategia Marii Britanii este sa-si sporeasca autonomia si sa se adapteze noii realitati in care se regaseste Europa, incercand in acelasi timp sa foloseasca in beneficiul propriu divizarea Uniunii Europene. Marea Britanie ramane un aliat apropiat al SUA, nu doar in ce priveste legatura dintre economiile lor, ci si in sectorul apararii. Britanicii au sprijinit multe operatiuni militare americane.

Odata cu dezintegrarea treptata a Uniunii Europene, Marea Britanie ar putea incerca sa-si formeze propria structura de alianta de-a lungul periferiei continentului. O alianta militara deja se contureaza in Est, cu sprijinul SUA si cu implicare britanica. In timp ce negocierile pentru Brexit continua si Marea Britanie cauta sa-si aprofundeze cooperarea cu unele state membre ale UE, actualul acord de liber schimb din interiorul UE s-ar putea confrunta cu noi provocari. Esential pentru modul in care vor evolua aliantele britanicilor si ale SUA este daca alte state ale UE, mai ales cele din Europa de Est, vor fi interesate sa participe.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: