Polonia nu mai primeste miliardele pentru PNRR pana nu-si desfiinteaza Sectia Speciala. Anunt transant al sefei Comisiei Europene

externe

Polonia trebuie sa desfiinteze noua camera disciplinara pentru judecatori inainte ca Bruxellesul sa-i aprobe Planul de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat joi presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, citata de Agerpres. Aceasta „camera” are atributii similare cu Sectia Speciala din Romania, care si aceasta a fost intens criticata de UE.

”Dorim sa punem in acest plan de redresare si rezilienta un angajament clar de dizolvare a camerei disciplinare, de a pune capat sau de a reforma regimul disciplinar si de a incepe procesul de reinstalare a judecatorilor”, a spus ea la o conferinta de presa.

”Cred ca este realizabil, sper ca vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o conditie sine qua non”, a indicat presedinta Comisiei Europene.

Camera disciplinara a Curtii Supreme poloneze este o noua institutie creata in cadrul reformei sistemului judiciar efectuate de guvernul polonez condus de formatiunea conservatoare Lege si Justitie (PiS) si contestata de opozitie si de Bruxelles. Competenta Camerei Disciplinare acopera, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecatorii Curtii Supreme si, in apel, pe cele referitoare la judecatorii instantelor de drept comun.

Dupa ce procedurile lansate de executivul comunitar impotriva Varsoviei pe acest subiect au ramas fara efect, si anume scrisoarea de punere in intarziere si avizul motivat, Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a UE (CJUE), considerand ca noul regim disciplinar al judecatorilor afecteaza independenta justitiei prin expunerea judecatorilor unor posibile interferente politice.

CJUE a dispus Poloniei in luna iulie sa suspende imediat activitatile Camerei disciplinare a Curtii Supreme. Guvernul de la Varsovia s-a adresat apoi Tribunalului Constitutional polonez, care a considerat ca decizia CJUE este neconstitutionala. Prin acest verdict, instanta poloneza a contestat si intaietatea dreptului european in fata celui national, amplificand astfel disputele Varsoviei si Bruxellesul.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o noua hotarare prin care impune Poloniei o amenda de un milion de euro pe zi.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuza in aceasta chestiune un ”santaj” din partea institutiilor europene si considera ca unele dintre acestea ”isi atribuie dreptul de a decide asupra unor competente care nu le-au fost transferate”. Guvernul sau promisese anterior ca va dizolva respectiva Camera disciplinara, dar in cadrul unor reforme mai largi.

Comentarii: