Polonia prezinta la Bruxelles un plan de actiune pentru a debloca fonduri europene in valoare de 60 de miliarde de euro

externe

Donald Tusk

Guvernul polonez prezinta marti la Bruxelles un plan de actiune pentru a pune capat procedurii europene lansate impotriva Varsoviei ca reactie la reformele controversate ale sistemului judiciar intreprinse de guvernul precedent conservator nationalist, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Foaia de parcurs le va fi prezentata de ministrul polonez al justitiei, Adam Bodnar, ministrilor afacerilor europene din statele UE, reuniti la Bruxelles, si comisarului european pentru Justitie, Didier Reynders.

Reformele judiciare intreprinse de Partidul Lege si Justitie (PiS), acuzate ca au subminat independenta judecatorilor, au determinat Bruxellesul sa blocheze zeci de miliarde de euro de fonduri destinate Poloniei in cadrul planului de relansare post-pandemie.

Dupa ani de dispute intre Bruxelles si precedentul guvern de la Varsovia, Comisia a salutat in ianuarie eforturile noului guvern pro-UE condus de Donald Tusk de restabilire a statului de drept, apreciind ca aceasta ar putea conduce la deblocarea fondurilor.

Comisia Europeana activase in decembrie 2017 impotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE, care poate, in teorie, sa mearga pana la suspendarea dreptului de vot al unui stat in Consiliul UE.

El este prevazut ca un ultim recurs impotriva unui stat ce comite ‘o incalcare grava si persistenta’ a valorilor UE.

Procedura a mai fost declansata si impotriva Ungariei in septembrie 2018, de aceasta data la initiativa Parlamentului European.

In cazul Poloniei, Comisia a considerat ca reformele guvernului au avut ca efect sa puna aparatul judiciar sub controlul politic al majoritatii aflate atunci la putere.

Totusi, in practica, procedura articolului 7 nu a dat nastere decat unor discutii in cadrul Consiliului UE, fara sa fie luata vreo decizie de trecere la o etapa ulterioara care sa duca la sanctiuni.

Ministrul polonez al justitiei si-a anuntat saptamana trecuta intentia de a prezenta ‘un plan de actiune la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE (…) pentru a pune capat procedurii prevazute la articolul 7’ si si-a exprimat ‘speranta ca aceasta sa se produca inaintea alegerilor pentru Parlamentul European’, prevazute intre 6-9 iunie.

Fondurile europene alocate Poloniei in cadrul planului de relansare se ridica la aproape 60 miliarde de euro (34,5 miliarde ca imprumuturi si 25,3 miliarde in granturi).

UE a autorizat totusi in noiembrie virarea a 5,1 miliarde de euro, o suma nesupusa niciunei conditii, spre deosebire de restul fondurilor, care raman inghetate pana la reformele asteptate de Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: