Polonia refuza sa ii primeasca pe rusii care fug de mobilizare: „Nu vom permite unui grup de rusi sa intre in Polonia in mod generalizat, nici macar acelora care sustin ca ei fug de mobilizare”

externe

Polonia a precizat vineri ca nu va adaposti rusi care incearca sa fuga de mobilizarea partiala din tara lor, dupa ce unii tineri rusi s-au grabit spre frontiere pentru a scapa de masura anuntata miercuri de presedintele Vladimir Putin, transmite DPA, citata de Agerpres. Cehia a facut, joi, un anunt asemanator.

”Nu vom permite unui grup de rusi sa intre in Polonia in mod generalizat, nici macar acelora care sustin ca ei fug de mobilizare”, a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik pentru postul public de radio.

Citand securitatea nationala a Poloniei, el a spus ca nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta barbatii rusi.

Doar in cazuri individuale, atunci cand un cetatean rus poate dovedi ca este supus torturilor sau persecutiilor din motive politice in Rusia, se vor putea aplica regulile privind azilul in Polonia si persoana respectiva ar putea obtine protectie, a adaugat Wasik.

Citeste si: Rusii care fug de mobilizare nu au ce cauta in Cehia, anunta Praga: „Nu satisfac criteriile pentru a primi o viza umanitara”

O reuniune de urgenta va avea loc luni la Bruxelles in scopul coordonarii la nivelul Uniunii Europene a problemei cetatenilor rusi care incearca sa intre in state membre UE pentru a scapa de ordinul de mobilizare partiala din tara lor.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri dimineata o „mobilizare partiala” a rezervistilor, deschizand calea pentru o escaladare majora a razboiului din Ucraina, in timp ce Moscova pierde teren pe campul de lupta. Liderul de la Kremlin a avertizat ca Rusia este pregatita sa utilizeze „toate mijloacele sale de aparare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apara”.

Comentarii: