Polonia sfideaza Bruxellesul, refuza sa inchida mina de lignit de la Turow: „Nu intentionam sa oprim operatiunile de la mina si de la centrala energetica”

externe

Exploatarea la suprafata a lignitului de la mina Turow si operarea centralei energetice vor continua, in pofida deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de a cere Poloniei sa plateasca penalitati pentru ca mentine activitatile in desfasurare, a anuntat marti premierul polonez Mateusz Morawiecki, transmite Reuters, citata de Agerpres.

„Decizia este total gresita, nu intentionam sa oprim operatiunile de la mina Turow si de la centrala energetica”, a declarat oficialul polonez.

CJUE a decis luni ca Polonia va trebui sa plateasca Comisiei Europene penalitati de 500.000 euro (585.550 dolari) pe zi pentru incalcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatarii minei de carbune de la Turow.

Mina cu cariera deschisa de la Turow, exploatata din 1904, se afla in sud-vestul Poloniei, in apropiere atat de granita cu Republica Ceha, cat si de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care detine si opereaza mina, intentioneaza sa continue extragerea carbunelui pana in 2044 si sa extinda exploatarea cu 25-30 kilometri patrati.

Potrivit autoritatilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamand zgomotul creat, praful generat de exploatare si periclitarea rezervoarelor de apa potabila.

CJUE a decis in mai ca Polonia trebuie sa puna capat „imediat” exploatarii unei mine de carbune situate in apropiere de Republica Ceha si ale carei efecte nocive asupra mediului au fost denuntate de Praga.

CJUE a admis luni solicitarea Republicii Cehe de oprire temporara a operatiunilor la Tulow, pana la un verdict final. De asemenea, Polonia va trebui sa plateasca penalitati de 500.000 euro pe zi, desi initial Praga ceruse cinci milioane de euro pe zi.

Conform deciziei CJUE: „Polonia va trebui sa plateasca Comisiei Europene penalitati de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extractia lignitului la mina Turow. O astfel de masura este necesara pentru a intari eficienta masurilor interimare decise in 21 mai si de a descuraja un stat membru sa intarzie respectarea deciziilor”.

Comentarii: