Polonia si Cehia se impotrivesc vaccinarii oligatorii: „Vaccinarea obligatorie nu este o solutie, ci divizeaza si mai mult societatea”

externe

Polonia nu are in plan sa faca obligatorie vaccinarea impotriva COVID-19 deocamdata, a declarat miercuri comisarul pentru vaccinare, Michael Dworczyk, informeaza dpa, citata de Agerpres.

Potrivit lui Dworczyk, aceasta solutie nu este avuta in vedere in acest moment. ‘Nici reglementarile, nici campaniile de informare nu ajuta pentru ca, in Polonia, toata lumea stie despre vaccinare. Exista totodata o puternica polarizare in societate si emotii puternice de ambele parti’, a explicat el.

Opozitia acuza guvernul conservator al partidului Lege si Justitie (PiS) ca ramane inactiv in fata ratei scazute de vaccinare si a inmultirii cazurilor de infectare, pentru a nu-i supara pe antivaccinistii din randul alegatorilor sai.

In Polonia, 20,3 milioane de locuitori din cei aproape 38 milioane sunt vaccinati integral. Statisticile arata ca ratele de vaccinare cele mai scazute sunt in estul si sud-estul tarii, unde PiS are cea mai mare sustinere.

In afara de obligatia generala de purtare a mastii in spatiile inchise, in autobuze si trenuri, in Polonia practic nu exista restrictii, nici macar pentru cei nevaccinati.

Guvernul si opozitia negociaza in prezent o noua lege care le-ar permite angajatorilor sa-i intrebe pe angajati despre statutul lor de vaccinare.

Miercuri, Ministerul Sanatatii a raportat 28.380 de cazuri noi de infectare si 460 de decese in ultimele 24 de ore.

Experti precum virusologul Pawel Grzesiowski considera insa ca numarul real al infectarilor zilnice depaseste 100.000.

Numarul infectarilor nedetectate este foarte mare pentru ca Polonia testeaza mult mai putin decat vecinii sai din UE, a spus Grzesiowski pentru cotidianul Rzeczpospolita.

Spre comparatie, in vreme ce Germania, cu 80 milioane de locuitori, face in jur de 1,5 milioane de teste pe zi, in Polonia acest numar este circa 107.000.

In tara vecina Cehia, Ministerul Sanatatii a anuntat miercuri un record de infectari, 25.864. In spitale se afla peste 5.600 de pacienti cu COVID-19.

Castigatorul alegerilor si prim-ministru desemnat, Petr Fiala, care il va inlocui pe actualul premier Andrej Babis, a spus miercuri ca valul epidemic actual nu mai poate fi oprit, ci doar consecintele sale atenuate. ‘Trebuie sa invatam sa traim cu COVID-19’, a afirmat el.

Reprezentantii viitoarei coalitii de guvernare s-au pronuntat impotriva vaccinarii obligatorii pentru persoanele peste 60 de ani, aflata acum in discutie.

‘Vaccinarea obligatorie nu este o solutie, ci divizeaza si mai mult societatea’, a apreciat medicul Vlastimil Valek, anuntat ca viitorul ministru al sanatatii.

In schimb, el a recomandat ca dozele booster de vaccin sa poata fi administrate dupa cinci luni de la finalizarea schemei initiale.

Mai mult despre:

Comentarii: