life

Polonia spune ca un tablou de Kandinsky furat dintr-un muzeu polonez a fost licitat in Germania

Autoritatile poloneze au declarat drept „scandaloasa” decizia unei case de licitatii germane de a vinde un tablou abstract al artistului rus Wassily Kandinsky din 1928, care ar fi fost furat de la Muzeul National din Varsovia in 1984, informeaza BBC.

Lucrarea s-a vandut cu 310.000 de euro.

Casa de licitatii Grisebach din Berlin a declarat ca a avut „cea mai mare grija” in verificarea dreptului de proprietate asupra acuarelei Kandinsky si a ajuns la „concluzia clara ca nu exista obiectii legale la licitatie”. Cu toate acestea, in urma raspunsului furios al Poloniei, a decis sa solicite o revizuire judecatoreasca si a suspendat finalizarea vanzarii.

Potrivit autoritatilor poloneze, pictura lui Kandinsky are pe verso o stampila a muzeului de unde provine.

Consulul polonez la Berlin, Marcin Krol, a participat la licitatia din Berlin, dar nu a putut impiedica vanzarea operei de arta. El a spus ca pictura a fost inclusa intr-o baza de date a Interpol cu opere de arta furate.

„Casa de licitatii germana (…) a vandut Kandinsky-ul, desi stia ca a fost furat dintr-un muzeu polonez, a scris pe Twitter vicepremierul si ministrul culturii polonez, Piotr Glinski. Ministerul a declarat ca va lua masuri legale pentru a incerca sa recupereze pictura, descriind licitatia ca fiind „lipsita de etica si contrara standardelor care ar trebui sa se aplice pe piata internationala de arta”.

Vanzarea lui Kandinsky este deosebit de sensibila, deoarece Polonia inca incearca sa recupereze mii de opere de arta jefuite de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ministrul adjunct de Externe, Arkadiusz Mularczyk, a declarat ca vanzarea reflecta refuzul Germaniei de a returna Poloniei bunurile furate.

„Nu vor sa returneze bunurile culturale pe care le-au furat din Polonia. Principala problema pentru noi este ca legea germana protejeaza acest furt. Nu arata bine pentru statul de drept german”, a declarat el pentru BBC.

Legea germana permitea astfel de vanzari, deoarece o lucrare nu mai era considerata furata dupa 30 de ani, a adaugat el.

„Vad aceasta situatie ca o problema mai mare pentru ca guvernul german si Germania au, in general, o problema cu despagubiri si bunuri furate, proprietati culturale confiscate din Polonia. Multe dintre ele se afla acum pe teritoriul german”, a spus el.

Mularczyk a condus o comisie parlamentara care a calculat pierderile poloneze in fata Germaniei naziste in perioada 1939-1945 la 6,22 trilioane de zloti (1,4 miliarde de euro). In octombrie, guvernul polonez a trimis o nota diplomatica la Berlin pentru a solicita despagubiri.

Guvernul german considera ca problema despagubirilor de razboi este inchisa din cauza unui acord din 1953 intre URSS si Germania de Est, in temeiul caruia autoritatile comuniste ale Poloniei de atunci au renuntat la orice alte pretentii. Polonia sustine ca acordul este invalid deoarece nu era independent de influenta sovietica la acea vreme.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul lider liberal Theodor Stolojan il vede pe Nicolae Ciuca „mai calificat pentru functia de presedinte decat Geoana, care este un birocrat”

Fostul lider liberal Theodor Stolojan a declarat, vineri la Digi24 ca in cazul in care…

29 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei.

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

34 de minute ago

Noi evacuari in Indonezia in urma eruptiilor vulcanului Ruang. A fost emisa alerta de tsunami

Peste 2.100 de oameni care locuiesc in apropierea vulcanului Ruang de pe insula indoneziana Sulawesi…

35 de minute ago

Barbatul care si-a dat foc in fata tribunalului unde se judeca procesul lui Trump era un adept fanatic al teoriilor conspiratiei sustinute si de fostul presedinte – VIDEO

Un barbat si-a dat foc in fata tribunalului din Manhattan unde avea procesul fostului presedinte…

44 de minute ago

Socant: cetateanul american care luptase de partea separatistilor pro-rusi din Donetk ar fi fost violat de acestia inainte de a fi ucis

Z-bloggerul american Russell Bentley (indicativul Texas), in varsta de 64 de ani, care a fost…

59 de minute ago

Colectia de ceasuri a legendarului pilot de Formula 1 Michael Schumacher este scoasa la licitatie

Opt dintre ceasurile de lux personalizate ale lui Michael Schumacher sunt scoase la licitatie si…

59 de minute ago