Polonia spune „stop!” Bruxelles-ului: „Nu suntem obligati sa ne inchinam vointei voastre”

externe

Polonia a reactionat joi dupa ce presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a criticat intr-un interviu statele est-europene ce nu respecta ‘valorile’ Uniunii Europene desi aceasta din urma ‘le da bani’, el facand astfel aluzie la refuzul acestor state de a accepta migranti.

‘Faptul ca Polonia primeste fonduri europene nu o obliga sa se incline in fata vointei Bruxelles-ului de a lua oricat de multi refugiati dicteaza blocul’ comunitar, a declarat joi un purtator de cuvant al presedintelui polonez, Andrzej Duda, citat de Agerpres.

Intr-un interviu publicat miercuri de mai multe ziare europene, presedintele Emmanuel Macron a sustinut ca statele membre care primesc fonduri de la Uniunea Europeana, dar refuza sa aplice principiile acesteia, ar trebui sa resimta pe deplin consecintele politice.

Facand referire la ‘unii lideri europeni’, Emmanuel Macron a spus ca acestia ‘decid sa abandoneze principiile europene, intorc spatele Europei si au o atitudine cinica fata de Uniunea care le da bani, fara sa respecte valorile acesteia’. ‘Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun’, a indicat noul presedinte francez.

Macron nu a numit explicit vreo tara sau vreun lider, dar a mentionat ca aceasta nu este ‘doar o dezbatere est-vest’, iar anterior in interviu a vorbit despre modul in care este gestionata criza provocata de valul de migranti veniti din afara Europei, el estimand ca ‘actualul sistem pune toate costurile asupra unor membri si nu va permite gestionarea viitoarelor valuri migratorii’.

Circa 1,7 milioane de migranti au ajuns in Europa incepand din anul 2014, iar refuzul unor state est-europene de a aplica cotele obligatorii de refugiati — decise prin majoritate calificata la Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015 — a atras amenintari din partea unor oficiali europeni, care au cerut taierea sau reducerea fondurilor europene pentru aceste state.

Comisia Europeana a declansat saptamana trecuta proceduri de infringement impotriva Ungariei, Cehiei si Poloniei pentru refuzul lor de a accepta migranti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: