Polonia: Zeci de mii de oameni protesteaza impotriva incarcerarii fostului ministru de interne si a adjunctului sau

externe

Zeci de mii de sustinatori ai opozitiei s-au adunat joi in fata parlamentului polonez pentru a protesta impotriva schimbarilor facute de noul guvern in mass-media de stat si a incarcerarii fostului ministru de interne, Mariusz Kaminski si a adjunctului sau, Maciej Wasik, condamnati pentru abuz de putere, potrivit Reuters.

Marsul reflecta tensiunile tot mai mari din tara, pe masura ce noul guvern de coalitie pro-european condus de Donald Tusk incearca sa anuleze politicile administratiei anterioare a partidului nationalist Lege si Justitie (PiS).

Totodata, presedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat joi ca a inceput procedurile de gratiere a celor doi ministri care au fost intemnitati saptamana aceasta pentru abuz de putere, intensificand propriile sale confruntari cu noul guvern.

„Trebuie sa castigam aceasta mare batalie pentru o Polonie suverana si independenta”, a spus liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, multimii.

Oamenii au fluturat o mare de steaguri printre care se flau pancarte cu lozinci precum „Tusk = coloana a 5-a” si „Am supravietuit rusilor, vom supravietui Tusk”. Unii au scandat numele lui Duda si „Vom castiga!”

Agentia de stiri de stat PAP a citat ca primaria din Varsovia a estimat numarul de oameni din multime la aproximativ 35.000, in timp ce un purtator de cuvant al PiS a estimat cifra la aproape 200.000.

Protestatarii au ascultat discursurile parlamentarilor PiS inainte de a incepe marsul catre birourile televiziunii de stat.

Noul guvern a schimbat conducerea mass-mediei de stat in ceea ce spune ca este o incercare de a restabili echilibrul institutiilor care au devenit platforme pentru propaganda PiS in timpul guvernarii de opt ani a partidului.

Canalul de stiri TVP Info, care l-a supus pe fostul presedinte al Consiliului UE Tusk la atacuri neincetate de la revenirea sa in politica interna in 2021, a fost scos din emisie inainte de a reveni intr-un format mult modificat.

Fostul guvern PiS a introdus reforme despre care criticii spun ca au subminat independenta instantelor si au aruncat sistemul judiciar in dezordine. Noul guvern al lui Tusk incearca sa anuleze acele reforme pentru a debloca miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a inghetat ca reactie la politicile ultimului guvern.

Fostul ministru de Interne Mariusz Kaminski si adjunctul sau Maciej Wasik au fost arestati marti la palatul prezidential si dusi la inchisoare.

Dupa arestari, Duda a spus ca este revoltat si „nu se va opri” pana cand Kaminski si Wasik nu vor fi eliberati. „Am decis sa initiez procedura de gratiere”, a declarat presedintele intr-o conferinta de presa joi. El a spus ca solicita procurorului general suspendarea pedepselor celor doi.

Un membru al cabinetului lui Tusk a spus ca guvernul nu va sta in calea vreunei miscari legale de gratiere.

„Instantele decid, iar astfel de condamnati nu difera de mii de alti condamnati din Polonia. Daca sunt gratiati legal, desigur ca nimeni nu se va opune”, a declarat Tomasz Siemoniak, care este si coordonatorul serviciilor speciale din Polonia.

Este a doua oara cand Duda face aceasta miscare.

Kaminski si Wasik au fost condamnati pentru prima data pentru abuz de putere in 2015. Ei au negat infractiunea si au fost gratiati de Duda, ceea ce le-a permis sa-si ocupe posturile guvernamentale.

In acel caz, avocatii s-au intrebat daca Duda avea puterea de a-l gratia pe Kaminski inainte ca o instanta de apel sa emita o hotarare definitiva.

Anul trecut, dupa ce Tusk a venit la putere, Curtea Suprema a spus ca acest caz ar trebui redeschis, iar Kaminski si Wasik au fost condamnati de o instanta inferioara in decembrie la doi ani de inchisoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: