Ponta a starnit iar REVOLTA intelectualilor: „Mi-e greu sa tac. Isi acopera mizeria proprie sub presul unei imoralitati inventate”

politica

Atacurile lui Victor Ponta la adresa rectorului Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, au determinat reactia dure din partea lui Gabriel Liiceanu si a lui Dragos Paul Aligica.

Ponta l-a acuzat pe Dumitru de „impostura” pentru ca a tradus o carte din germana fara sa cunoasca aceasta limba, chiar daca rectorul a explicat ca de fapt a tradus din engleza. Atacurile lui Ponta sunt menite sa-l intimideze pe noul ministru al Educatiei, care va decide in curand sa-i retraga titlul de doctor fostului premier.

Intr-un text publicat pe Contributors, Gabriel Liiceanu arata cum Ponta incearca in realitate „sa-si acopere mizeria proprie sub presul unei imoralitati inventate”.

„Cand un orb vrea sa se bata cu tine, te trage in pivnita. In pivnita orbului am fost trasi cu totii in acesti 26 de ani ai „tranzitiei”. Primul gest pe care l-a facut echipa de activisti si securisi care a descins pe noul mal al istoriei dupa 1990 pentru a-i invata pe romani sa construiasca democratia si liberalismul economic a fost sa distruga reperele morale. „Toti am iesit patati din comunism” a fost cuvantul de ordine al inceputului pe care vechii pungasi l-au aruncat peste lume. Aceasta a fost marea strategie a impunitatii, orizontul in care s-a asezat mizeria care-a urmat. Caci de vreme ce am intrat in noua lume deja ticalositi, nu capata oare abjectia un aer firesc? Nimeni nu are indreptatirea morala sa o denunte. Nimeni nu poate deschide gura in numele adevarului. In nici o privinta.

(…) Iata-i pe marii nostri plagiatori care au tinut mortis sa devina doctori peste noapte. Multi dintre ei analfabeti functionali, multi cu probleme de exprimare, altii niste smecherasi obraznici – cu totii au reactivat tehnica tupeului diavolesc. Lucrul cu adevarat naucitor este insa ca cel mai mare impostor intelectual din Romania ajunge sa-l acuze de impostura pe rectorul Universitatii din Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru. Ce competente filozofice are un procuror care fura (vezi antologicul articol al lui Dan Tapalaga, De ce furi, procurorule?, aparut la scurta vreme, in 2012, dupa ce plagiatul lui Ponta a fost dat pe fata), ca sa se pronunte in privinta unuia dintre cei mai distinsi filozofi analitici si solizi cunoscatori ai lui Wittgenstein din Romania? El, care n-a fost in stare sa se pronunte pe o tema juridica decat expropriindu-l pe altul, emite judecati de valoare despre germana filozofica si isprava unui specialist de top?

Mi-e greu sa tac pe aceasta tema. In editura Humanitas au aparut in ultimii ani doua volume ale lui Wittgenstein traduse in coautorat de Mircea Dumitru. E elementar, daca te ocupi de filozofie, sa stii ca scrierile lui Wittgenstein sunt traduse in toate limbile Pamantului din confruntarea editiilor germane cu cele engleze. Iar prima editie a Cercetarilor filozofice traduse in limba romana la Humanitas de Mircea Dumitru si Mircea Flonta este bilingva. Colaborarea dintre doi mari specialisti in Wittgenstein a dat in limba romana o traducere remarcabila. Aceasta fapta a excelentei este acum murdarita si calcata in picioare.

Calomniatorul stie intotdeauna care este adevarul in privinta victimei sale. Si-atunci de ce-l improasca? Ca sa-si acopere mizeria proprie sub presul unei imoralitati inventate. Ca sa se poata bate cu Mircea Dumitru, orbul Ponta il trage pe rector in pivnita imposturii sale”, a scris Liiceanu.

Si Paul Dragos Aligica condamna „magnitudinea tupeului si ticalosiei in cazul Wittgenstein-Dumitru”.

„Magnitudinea tupeului si ticalosiei in cazul Wittgenstein-Dumitru este fenomenala. Dl Liiceanu a explicat deja cum vine treaba in comunitatea specialistilor in Wittgenstein. Sa o spun si eu mai direct si pe romaneste si fara sfieli si jene prost plasate, ca reactia d-ui Dumitru.

Wittgenstein a fost geniul filosofic al secolului 20. Omul era anormal, avea o minte patologic-inteligenta: inginerie, arhitectura, muzica, logica, matematica, filosofie. Era ceritificat genial. Nascut in Viena, a predat la Cambridge si a creat doua filosofii diferite, amble rasturnand intreaga traditie filosofica occidentala. E singurul om din istorie care a facut asta. E un miracol intelectiual si obiect de cult.

Trei au fost limbile in care si-a gandit filosofia:
1. logica matematica si logica simbolica
2. germana
3. engleza.

Cand traduci Wittgenstein, trebuie sa combini toate astea. Din pacate in cultura si lumea academica romana doar imbecilitatea este polivalenta si universal-cuprinzatoare. Expertiza in cele trei limbaje nu se concentreza intr-un singur om, fie el chiar si profesorul Flonta, singurul care se apropie in lumea romana de stapanirea celor trei. Iata de ce lucrul in echipa este esential.

Asta e tot. Restul e prostie si ticalosie tipic romanesca”, a scris Aligica pe pagina sa de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: