Ponta a stricat prietenia cu chinezii. O mare afacere cu Beijingul a fost anulata

analize

„Contractul dintre Complexul Energetic Hunedoara si compania chineza CNEEC, pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia, nu a mai fost prelungit”, anunta George Mioc pe contributors.ro. Alte promisiuni ale chinezilor au ramas in aer.

„Partea chineza venea cu o tehnologie invechita si avea pretentii inacceptabile, a explicat ministrul Economiei, Andrei Gerea. Acesta este finalul trist al unui contract semnat cu mare pompa in septembrie 2014, in timpul uneia din fastuoasele vizite ale premierului Ponta in prea-iubita sa China. La mai putin de sapte luni de la acest turneu, observam cum se detaseaza liderul PSD de relatia sa speciala cu cel mai mare stat comunist”, mai scrie Mioc.

De celelalte promisiuni, precum „tren de mare viteza, ba intre Tg. Mures si Iasi, ba intre Constanta si Bucuresti, finalizarea hidrocentralei de la Tarnita, cooperare in domeniul nuclear, autostrazi finantate cu bani din China, linie Tarom directa spre capitala R.P.C” nu se mai stie nimic.

„Pe scurt, un efort diplomatic si mediatic urias pentru aproape nimic. Volumul schimburilor comerciale, potrivit datelor Departamentului Comertului Exterior, a crescut, dar deficitul comercial s-a majorat puternic in favoarea Chinei, cu circa 300 milioane de euro! Exporturile pe 2014 au fost in valoare de 565 milioane euro, sub cele spre Egipt, cu 590 milioane euro. Importurile din China: 2,348 miliarde euro. Deci, China a profitat mai mult decat Romania de plimbarile lui Ponta si a tovarasilor sai de guvernare”, este concluzia lui Mioc.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: