Ponta are cu ce. Vrea sa imprumute R. Moldova cu 150 de milioane de euro

news

Premierul Victor Ponta a anuntat azi ca va propune Parlamentului un acord privind o asistenta financiara rambursabila in valoare de 150 milioane euro pe o perioada de 5 ani intre Guvernul Romaniei si cel al R. Moldova, scrie Mediafax.

„Guvernul Romaniei propune Parlamentului Romaniei, in egala masura Guvernul Republicii Moldova propune Parlamentului de la Chisinau un acrord privind o asistenta financiara rambursabila in valoare de 150 de milioane de euro pe o perioada de 5 ani intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova”, a anuntat premierul Victor Ponta, dupa sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova. Premierul a adaugat ca tara vecina trece acum printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar si bugetar.

„Pana la momentul la care va avea un acord cu institutiile financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, asa cum am avut si noi in anii trecuti, cred ca este de datoria si mai ales este de puterea Romaniei ca intr-un moment dificil sa fim primii care spunem da, suntem aici, va putem sprijini si putem sa va dam acest imprumut rambursabil”, a mai spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a precizat ca imprumutul va fi acordat Republicii Moldova „in conditii extrem de avantajoase”. „Aceasta asistenta financiara se va acorda cu o dobanda egala cu cea care este platita de Romania in momentul imprumutului pe piata internationala, in jur de 1,5%, deci conditii extrem de avantajoase”, a precizat Victor Ponta. El a aratat ca Romania nu pierde si nu castiga din acest acord si nu vede acest lucru „ca pe o operatiune comerciala, o afacere”, ci ca pe un ajutor pe care il da „celui mai apropiat prieten atunci cand are nevoie”, scrie Mediafax.

Victor Ponta a dat asigurari ca a discutat despre acest acord si cu presedintele Klaus Iohannis si cu liderii partidelor politice si cu presedintii celor doua Camere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: