„Adevarul” lui Ponta in dosarul Referendumul: „Nu stiu, nu-mi amintesc”

politica

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a venit la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru a fi audiat in dosarul Referendumului, el declarand ca vrea sa spuna „adevarul” in acest dosar, insa araspuns cu „nu stiu” si „nu-mi amintesc” la intrebari esentiale.

In fata judecatorului, premierul a aratat ca, inca de la alegerile prezidentiale din 2009, PSD a decis sa aiba un sistem de verificare a prezentei electorale, cum au avut si alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem.

„Cand am devenit presedinte PSD, am decis sa avem acest sistem, folosit prima data de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Ponta, in fata instantei, citat de Mediafax.

Intrebat daca a participat la sedinta Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus ca, initial, in sedinta USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 sa fie Liviu Dragnea (din partea PSD) si Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Roman de Informatii), precum si ca sediul comun de campanie sa fie cel din Kiselleff, datorita conditiilor logistice mai bune.

Intrebat in continuare daca in sedinte a fost prezentata totusi aplicatia, Ponta a spus ca, ulterior, in sedintele fiecarui partid au fost puse in aplicare deciziile comune.

„Cunosteam aplicatia si functionarea, cu sms-uri de la reprezentantii nosti in sectii si date incarcate in soft”, a spus Ponta, adaugand ca principala conditie in baza careia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel sa fie verificata doar prezenta la vot, asa cum procedau si alte partide, sistemul permitand si transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate in sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, o „numaratoare paralela” efectuata de asemenea de toate partidele, extrem de apropiata de rezultatele oficiale.

Intrebat daca prin aceasta aplicatie erau transmise, in timpul zilei, si voturile cu „Da” sau „Nu”, Ponta a raspuns ca nu, afirmand ca, in timpul zilei, sistemul permite doar transmiterea prezentei la vot, fiind imposibil ca rezultatul sa fie cunoscut in timpul votului.

Ponta: De tombole nu-mi amintesc

Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat in fata instantei, legat de tombole pentru atragerea de votanti la referendumul din 2012, ca nu isi aminteste decat ca a cerut ca fiecare strategie locala sa fie conform legii si stie doar de mitinguri, dar a adaugat ca este posibil sa fi fost o decizie locala.

Intrebat daca stia de organizarea de tombole pentru atragerea votantilor, Ponta a raspuns: „Nu, nu-mi amintesc decat faptul ca am cerut ca fiecare strategie locala sa se faca cu respectarea legii”.

Intrebat insa in continuare daca stia de vreo sedinta pentru organizarea de astfel de tombole, Ponta a raspuns: „De tombole nu stiu. Stiu doar de mitinguri si actiuni de promovare pentru a se vota ‘Da’ la referendum. Posibil sa fie o decizie la nivel local”.

Mihalache si Bogdan Teodorescu, in echipa de reactie rapida

Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat in fata instantei, in dosarul Referendumului, ca mesajele sms de campanie nu sunt facute de liderii politici, ci de consultanti politici, fiind aprobate de catre echipa de campanie, cu decizii luate uneori de o echipa de reactie rapida fara consultarea liderilor.

El a adaugat imediat ca nu stie daca lui Dragnea i s-a cerut acordul pentru continutul mesajul transmise prin sms la referendumul din 2012, dar ca el personal, daca ar fi fost consultant, si-ar fi dat imediat acordul, deoarece prezenta la vot, care putea fi astfel impulsionata, este o expresie a esentei democratiei.

„Din echipa de creatie cunosc ca faceau parte Bogdan Teodorescu, Dan Mihalache de la PNL, oameni politici si din afara partidelor”, a precizat Ponta.

Seful Guvernului a mai aratat ca, la acel moment, in calitate de prim-ministru, a fost legal informat de toate institutiile cu atributii, referitor la campanie si vot, fiind exclus sa fi existat vreo retea de fraudare constituita organizat fara ca aceste institutii sa fi sesizat.

El a spus ca a fost informat la referendumul din 2012 ca cetatenii erau indemnati la vot „prin mijloace legale”, nu prin mass-media, deoarece legea nu permite, si ca stia ca multe persoane doreau sa voteze, dar sectiile erau inchise.

Intrebat la ICCJ daca era informat ca in ziua referendumului s-ar fi transmis mesaje in teritoriul, semnate „Liviu Dragnea” sau „PSD SG”, pentru a exista o anumita conduita fata de alegatori, Ponta a afirmat ca era informat ca prin mijloace legale, nu prin mass-media, deoarece Legea audio-vizualului nu permite, cetatenii erau indemnati la vot.

Intrebat si daca a vazut vreun astfel de mesaj, Ponta a raspuns ca nu isi aminteste, dar el a primit mesaje ca ar fi persoane care doreau sa voteze, dar sectiile se inchideau.

La intrebarea daca stia ca Hellvig ar fi trimis si el sms-uri, Ponta a spus ca nu cunoaste daca PNL a avut un sistem paralel, cel de la PSD fiind comun pentru campania USL.

Intrebat la ICCJ daca a primit in ziua referendumului, de la numarul 1855, un sms cu semnatura „Liviu Dragnea”, Ponta a raspuns: „Nu-mi amintesc daca am primit pe telefonul personal, dar cunosteam ca se transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv indemnuri la vot. Pentru a nu fi impersonale, erau semnate, dar nu le transmitea Dragnea personal, era imposibil. E un sistem sms folosit de operatorii de telefonie pentru alte tipuri de campanie, umanitara, publicitara”, a spus Ponta.

Duminica, Ponta preciza ca se va prezenta in fata instantei si va explica faptul ca, bazat pe informatiile avute ca lider de partid si premier, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare

Voi spune adevarul si numai adevarul, si anume ca, din toate cunostintele pe care le-am avut ca lider de partid si prim-ministru, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare, ci chiar au venit 7,4 milioane de romani sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu. Ca nu s-a intamplat e o poveste pe care nu cred ca mai trebuie sa o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilitati penale si o sa spun ceea ce stiu, ceea ce ma va intreba instanta, avocatii sau proccurorul, si voi spune doar adevarul”, a spus Ponta, duminica, citat de Mediafax.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: