Ponta minte din nou ambasadele: „Iohannis a fost in ACEEASI situatie”

news

PSD a transmis ambasadelor de la Bucuresti o noua scrisoare, dupa cea de la finele saptamanii trecute, in care arata ca respingerea de catre deputati a cererii DNA de urmarire penala a lui Ponta a fost conform legii si ca si presedintele Iohannis a candidat cercetat fiind pentru conflict de interese, informeaza Mediafax.

„Votul de astazi a fost in concordanta cu legile si Constitutia Romaniei. Majoritatea parlamentara a respins cererea DNA in cazul premierul Victor Ponta, stabilind astfel ca nu exista motive pentru inceperea unei urmariri penale privind un posibil conflict de interese”, scriu social-democratii in scrisoarea transmisa diplomatilor dupa votul de marti si obtinuta de agentia Mediafax.

Totodata, in scrisoare se precizeaza ca si Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, luni, un aviz negativ referitor la cererea Directiei Nationale Anticoruptie, cu 7 voturi „pentru”, 18 „impotriva” si o abtinere.

„Trebuie notat ca in aceste acuzatii aduse impotriva premierului Victor Ponta nu se mentioneaza comiterea unor acte de coruptie! Ele sunt similare cu acuzatiile care i-au fost aduse actualului presedinte Klaus Iohannis, care a fost cercetat, anul trecut, pentru conflict de interese, in timp ce era candidat la alegerile prezidentiale si a fost achitat dupa ce a castigat alegerile”, se arata in scrisoare.

PSD mai arata ca Directia Nationala Anticoruptie nu va fi blocata in a continua investigatiile, dupa votul din Camera Deputatilor.

„DNA nu a fost blocata sau impiedicata sa-si continue investigatiile. Astazi, avocatul lui Victor Ponta a prezentat un raspuns referitor la acuzatiile procurorilor, pana acum neavand posibilitatea de a face acest lucru. Premierul Victor Ponta va ataca ordonanta procurorilor potrivit legii, la nivelul superiorilor ierarhici ai acestora, deoarece dreptul sau de a se apara nu a fost pe deplin respectat”, mai sustin autorii scrisorii.

Documentul face referire si la reactiile unor ambasade occidentale de la Bucuresti, subliniind ca acestea atrag atentia nu numai asupra faptului ca „politicienii nu trebuie sa intervina in sistemul judiciar, lucru pe care si premierul l-a cerut”, dar si asupra „respectarii intru totul a legislatiei romanesti si a principiului unui proces echitabil”, acesta fiind un fragment din comunicatul de marti al Ambasadei americane.

De asemenea, scrisoarea mentioneaza si pozitia ambasadei Marii Britanii, care a evocat, marti, „necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline”, dar si pe a prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, FransTimmermans, care, aflat vineri in Romania, a declarat ca nu comenteaza asupra unor chestiuni ce tin de politica interna a Romaniei.

Semnatarii scrisorii precizeaza ca obiectivul este, pe de o parte, de a cere opozitiei sa nu incerce sa schimbe majoritatea parlamentara si Guvernul folosind „un caz judiciar neconcludent” si, pe de alta parte, de a cere justitiei „sa respecte dreptul premierului Victor Ponta de a se apara”.

„Avem incredere in statul de drept si speram ca ordinea constitutionala nu va fi schimbata prin alte mijloace decat acela al votului legitim si legal. Astazi, Romania este o tara stabila din punct de vedere politic intr-un context regional complex, cu o economie in crestere si cu perspective foarte bune. Destabilizarea Romaniei si o noua criza politica ar servi doar Rusiei si adversarilor Romaniei”, se mai afirma in scrisoare.

Vineri, PSD le-a trimis socialistilor europeni si ambasadelor o alta scrisoare, in care preciza ca va folosi toate metodele legale pentru a arata ca nu exista nicio dovada care sa-l incrimineze pe Ponta in dosarul DNA.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: