Ponta ne ofera capul lui Iliescu pe tava. Ce urmareste?

opinii

Decizia lui procurorului general de redeschidere a dosarului mineriadei din 1990 a fost una politica, dupa cum tot din ratiuni politice s-a tergiversat timp de peste 20 de ani identificarea si pedepsirea adevaratilor vinovati.

Pana acum, pentru salbaticia din 13-15 iunie 1990, a fost facut responsail un singur om. Un miner, Denes Domokos, care a fost condamnat pentru tentativa de omor la opt ani de inchisoare. Aflat in Piata Universitatii, el a vrut sa-i taie capul lui Marian Munteanu. A iesit din puscarie dupa cinci ani intrebadu-se ce a cautat acolo. „Domnul Iliescu a iesit la balcon si a spus ‘mergeti baieti acolo, ca se devasteaza’”, iar el, om simplu, speriat de imaginile de la televizor, s-a dus sa faca ce credea ca e mai bine pentru tara. Daca insusi presedintele l-a indemnat…

Domokos a fost iertat de Marian Munteanu, care il considera si pe agresorul sau tot o victima. “Omul acela a fost manipulat. Sigur ca are o raspundere, ca – oricat te-ar manipula cineva – nimeni nu te poate obliga sa iei la palme pe cineva. Dar exista circumstante atenuante: minerii sunt oameni simpli, striviti informational de un urias mecanism de propaganda…”, spunea Munteanu. Lucruri elementare, de bun simt, insa nimic nu s-a miscat in justitia romaneasca timp de mai bine de 20 de ani pentru a fi pedepsiti adevaratii vinovati.

Este evident pentru toata lumea ca procurorii nu au putut sa-si faca treaba corect din motive politice. Nici macar nu a existat o linie, pe care nu ar fi avut voie sa o depaseasca, pur si simplu li s-a spus sa o lase balta, gata, se gasise vinovatul, acel sarman miner manipulat. Toate dosarele deschise se incheiau inevitabil cu “neinceperea urmaririi penale”.

Dar cum se face ca acum este voie dintr-odata sa se mearga pana la marele vinovat? Chiar a ajuns Parchetul General atat de liber? Tocmai procurorii lui Tiberiu Nitu, om pus in functie de Victor Ponta, caruia ii executa ordinele fara sa clipeasca?

Exista, ce-i drept, o decizie CEDO din septembrie 2014 prin care obliga Romania sa redeschida dosarul mineriadei, insa nu se pomeneste nimic acolo de Iliescu si restul trupei.

Mai mult ca sigur ca Tiberiu Nitu nu a actionat de capul lui cand a decis sa reinceapa urmarirea penala fata de Ion Iliescu, fiind tot o decizie politica dupa cum au fost si cele prin care fostul presedinte a fost ferit de orice implicare penala in mineriada.

Se poate vorbi aici de un cutit in spatele liderului spiritual al PSD infipt de carlanul Victor Ponta? Se poate spune si asa, ca sa fie respectat limbajul comunist pentru asemenea decizii. Adevarul este ca premierul are numai de castigat dintr-o eventuala inculpare a lui Ion Iliescu.

Nu este niciun secret ca Ion Iliescu reprezinta un balast greu pentru imaginea premierului si a partidului sau. Cand Ghita l-a atacat dur pe Ion Iliescu, imediat dupa alegeri, nu vorbea doar in numele lui, a fost un semnal clar din partea lui Victor Ponta, care nu-si putea permite asemenea atitudini, ca este timpul ca PSD-ul sa se descotoroseasca de batranul bolsevic. Nu poti defila ca partid care-si propune cu surle si trambite modernizarea Romaniei cand in frunte il ai pe un matusalem cu trecut stalinist, girant al furaciunilor scandaloase din mandatele sale, asimilat cu uratenia comunismului si cu japca post-decembrismului.

Prin inculparea lui Iliescu, Ponta ar impusca mai multi iepuri dintr-un foc. Si-ar asocia imaginea cu un act de dreptate dorit si visat de multi romani, ba chiar ar parea un fel de erou al justitiarismului, si ar scapa de eterna piatra de moara care atarna de PSD in timpul campaniilor electorale.

Totusi, nu e cazul sa ne facem iluzii. Un Iliescu in fata instantei nu ii va transforma pe Victor Ponta si pe partidul sau in noi sperante curate ale politicii in Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: